COVID-19: Pierderea gustului si a mirosului, simptom ce afecteaza mai mult femeile si tinerii

/ / Modificat: 2021-03-05
COVID-19: Pierderea gustului si a mirosului, simptom ce afecteaza mai mult femeile si tinerii

Noi studii privind pierderea gustului si a mirosului cauzate de infectia cu coronavirus la diferite grupuri de pacienti au concluzionat ca mai mult de jumatate dintre persoanele afectate au o scadere a unora dintre simturi si, dintre acestea, in peste 90%, afecteaza ambele simturi.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), de la inceputul pandemiei, peste 73 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost raportate in intreaga lume si peste 1,6 milioane de decese. Desi multi oameni prezinta simptome respiratorii, o parte importanta a diagnosticelor pozitive sunt asimptomatice sau presimptomatice cu o perioada mai lunga de incubatie, ceea ce duce la un numar mare de purtatori. Acest lucru, adaugat la transmisibilitatea ridicata a virusului, contribuie la raspandirea rapid a infectiei.

Printre simptomele variate se numara si pierderea mirosului sau a gustului, o afectiune comuna altor infectii, cum ar fi raceala obisnuita sau gripa. Conform studiilor efectuate in diferite tari, aceasta problema afecteaza intre 5 si 85% dintre persoanele infectate cu coronavirus.

Acum, cercetatorii de la Hospital Clínic-IDIBAPS au analizat prevalenta acestui simptom in diferite subgrupuri de pacienti si au concluzionat ca mai mult de jumatate dintre persoanele infectate au avut o pierdere severa a mirosului (53,7%) sau a gustului (52,2%).

Publicat in Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, unul dintre studii evalueaza datele de la 846 de pacienti din 15 spitale spaniole si indica faptul ca disfunctia mirosului sau a gustului (DOG) a fost de doua ori mai frecventa la pacientii cu Covid -19 comparativ cu cei raciti sau cu gripa.

Pierderea mirosului si gustul, simptom initial al bolii

Pe de alta parte, rezultatele au aratat ca DOG este un simptom comun la Covid-19, in principal la pacientii tineri si nespitalizati. Dintre pacientii cu DOG, unul din trei a avut ca simptom pierderea gustului sau a mirosului ca simptom initial al bolii.

Intr-un alt studiu, publicat in Arhivele Europene ale ORL, frecventa si severitatea DOG au fost evaluate la pacientii neinternati, care au fost PCR pozitivi pentru SARS-CoV-2, comparativ cu pacienti cu raceala obisnuita sau gripa si PCR negativa. Au fost inclusi 197 de pacienti si 107 persoane racite de la cinci spitale spaniole.

Frecventa pierderii mirosului (70,1%) si a gustului (65%) a fost semnificativ mai mare la pacientii cu Covid-19 comparativ cu pacientii raciti sau cu gripa (20,6% si, respectiv, 19,6%). Pierderea simultana a gustului si a mirosului a fost, de asemenea, mai mare la pacientii infectati cu coronavirus (61,9% fata de 10,3%).

„In cele doua investigatii, pierderea mirosului si a gustului datorata Covid-19 a fost predominanta la persoanel cu varsta sub 50 de ani si la femei, care au reprezentat 63% dintre cei afectati de aceasta simptomatologie”, subliniaza autorii.

Expertii spun ca studiul simtului mirosului poate fi util pentru identificarea pacientilor care necesita masuri de izolare sau tratament initial si ar putea reduce numarul de infectii.

Antreneaza simtul mirosului pentru a-l recupera

Trei din patru pacienti cu Covid-19 prezinta o imbunatatire a mirosului dupa o luna de la diagnosticul cu Covid-19. Aceasta imbunatatire in timp indica faptul ca virusul provoaca inflamatii si nu leziuni permanente ale neuroepiteliului olfactiv la majoritatea pacientilor.

Daca pierderea mirosului persista, trebuie luata in considerare initierea tratamentului, desi eficacitatea terapiilor disponibile in prezent pentru disfunctia olfactiva postvirala este necunoscuta. „Nu exista medicamente eficiente in pierderea mirosului si a gustului din cauza virusilor”, explica autorii. "Cu toate acestea, antrenamentul olfactiv poate ajuta la restabilirea mirosului."

Articole recomandate

Citeste si despre