Contraceptivul de sub piele

/ / Modificat: 2006-11-21
Contraceptivul de sub piele





 

Un nou mijloc de contraceptie feminina a sosit in Franta. El se comercializeaza in mai multe tari europene. Made in Olanda, noul contraceptiv, sub forma unui betigas, se introduce sub piele, eliberand in mod constant un hormon contraceptiv.

Contraceptivul asigura protectie imediata si neintrerupta timp de trei ani. Este un implant subtire de aproximativ 4 cm si 2 mm diametru care se introduce sub piele, pe partea externa a bratului. Montarea se efectueaza de ginecolog, cu ajutorul unui dispozitiv steril, sub anestezie locala, intreaga "operatie" durand aproximativ trei minute.

Actiunea contraceptiva se instaleaza la 24 de ore de la montare. Aceasta metoda de contraceptie prezinta avanaje si dezavantaje. Hormonul eliberat este un progestativ – etonogestrel – de a treia generatie, folosit deja in pilulele estro-progestative de peste 15 ani. In comparatie cu pilulele, acest implant hormonal nu contine estrogen, molecula ce face parte din marea familie a hormonilor.

Hormonul eliberat de implant blocheaza ovulatia. Experimentele clinice au aratat ca, in primii doi ani de folosire a implantului hormonal, nu se inregistreaza nici o ovulatie. Dar si in al treilea an de folosire, ovulatiile sunt extrem de rare (3%).

O membrana speciala controleaza modul de eliberare a hormonului, care este stocat sub forma de cristale. Producatorul a folosit materiale anti-alergice.

Magda Marincovici

Jurnalul National

21 Noiebrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre