Cezariana la cerere dubleaza riscul de moarte

/ / Modificat: 2007-12-07
Cezariana la cerere dubleaza riscul de moarte





 




Conform unui nou studiu, operatiile de cezariana care nu sunt o urgenta dubleaza riscul unei femei de a muri sau de a dezvolta complicatii severe, relateaza Reuters Health.

Studiul amplu, condus de doctorul Jose Villar, un obstetrician de la Universitatea Oxford, arata de asemenea ca in unele cazuri cezarienele cresc riscul de moarte la nou-nascuti cu 70%.

Cezarienele sunt favorizate cand medicii sunt de parere ca nasterea vaginala poate cauza complicatii medicale. Studiul lui Villar a utilizat date despre aproape 100.000 de nasteri. Acesta este unul dintre cele mai ample studii care au investigat riscurile cezarianei.

S-a descoperit ca aproximativ o treime din nasteri se desfasoara prin cezariana. Numarul de cezariene la cerere se apropie de 15% in tarile in curs de dezvoltare.

Studiul arata ca cezarienele dubleaza riscul de moarte si de a dezvolta complicatii severe cum ar fi hiperectomie, transfuzii de sange sau primirea la terapie intensiva indiferent de varsta, istoric medical sau locul unde s-a nascut copilul.

Insa, studiul a aratat ca cezarienele au si avantaje deoarece reduc riscurile in cazurile in care mama sau copilul sunt pusi in pericol de o nastere vaginala.

Un studiu din 2006 realizat in Franta si publicat in jurnalul Obstetrics&Gynecology a descoperit ca cezarienele triplau riscul de moarte survenita in urma cheagurilor de sange, infectiilor sau complicatiilor cauzate de anestezie.

Medicii sunt de parere ca femeile care nu au indicatii pentru cezariana trebuie sa cantareasca bine avantajele si sansa crescuta de a aparea probleme cauzate de operatie atat in cazul mamei cat si in cazul copilului.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

7 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre