Boala la care sunt expusi copiii care nu mananca micul dejun. Avertismentul medicilor pentru parinti

/ / Modificat: 2022-02-15
Boala la care sunt expusi copiii care nu mananca micul dejun. Avertismentul medicilor pentru parinti

Un copil care nu mănâncă micul dejun are cu 43% mai multe șanse de a fi obez decât un copil care mănâncă un mic dejun echilibrat. Un mic dejun complet ar trebui să includă produse lactate, cereale și fructe, dar foarte puțini copii includ fructe.

Ratele de obezitate infantilă au crescut constant în ultimii ani. Cauzele sunt multe și pot fi urmărite de la ceea ce mănâncă și cât de puțin se mișcă un copil. Dacă ne concentrăm asupra alimentației, micul dejun merită o atenție specială, deoarece este prima și una dintre mesele principale ale zilei.

Legătura dintre săritul peste micul dejun și obezitate are două posibile explicații, spune medicul Carmen Vidal:

Mai multă anxietate în legătură cu mâncatul

 "Micul dejun este prima masă a zilei după multe ore de post. Dacă o sărim, vom ajunge la masă cu o senzație mai mare de foame, vom mânca cu anxietate și probabil vom mânca mai mult".

"Există studii antropologice care arată că omul provine din evoluția foamei. Dacă organismul nostru nu primește aportul de energie necesar, devine econom, arde mai puțină energie pentru că știe că va sta mult timp fără să mănânce", spune medicul. 

Daca nu luăm micul dejun, există o tendință mult mai mare de a lua gustări între mese, de a alege produse mai bogate în calorii și de a mânca mai mult la următoarea masă. Și acest lucru se întâmplă atât la adulți, cât și la copii.

Lipsa micului dejun este asociată cu rate mai mari de obezitate la copii. Dar problema nu se oprește aici, deoarece obezitatea este un factor de risc pentru așa-numitele boli cauzate de supraalimentare.

Astfel, potrivit revizuirii studiilor, copiii și adolescenții care mănâncă un mic dejun bun au un nivel mai bun al glicemiei și, în consecință, un risc mai mic de diabet.

În schimb, săritul peste micul dejun este asociat cu o prevalență mai mare a hipertensiunii arteriale la copii și adolescenți.

Consumul unui mic dejun echilibrat este, de asemenea, asociat cu un profil lipidic mai bun (niveluri scăzute de colesterol rău și niveluri ridicate de colesterol bun).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mic dejun copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre