Avertisment FDA! Colacii de gat pentru bebelusi, un pericol

/ / Modificat: 2022-07-02
Avertisment FDA! Colacii de gat pentru bebelusi, un pericol

Saptamana aceasta, Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a avertizat parintii din intreaga lume cu privire la colacii de gat pentru copii. Potrivit FDA acestia pot provoca ranirea sau chiar moarte bebelusului. 

Avertisementul a mai fost facut si in trecut, de medicii pediatrii au semnalizat riscurilor pe care le prezinta, aceste inele gonflabile care sunt utilizate la scara larga in intreaga lume in bazinele pentru copii, in terapii sau chiar in cada, acasa/ 

In cadrul unei conferinte FDA a declarat ca colacii de gat "sunt deosebit de periculosi pentru copiii care au intarzieri in dezvoltare sau nevoi speciale, cum ar fi cei cu spina bifida, atrofie musculara spinala de tip 1, sindrom Down sau paralizie cerebrala. Plutitoarele de gat pot creste riscul de intindere si ranire a gatului".

Ce este un colac de gat?

Colacii de gat sau plutitoarele de gat sunt colaci din plastic gonflabil care pot fi plasate in jurul gatului unui copil si ii permit sa pluteasca liber in apa.

Unii colaci sunt comercializate pentru bebelusii cu varsta de cateva saptamani sau pentru bebelusii prematuri si sunt conceputi pentru a sustine capul bebelusului si pentru a-l mentine in afara apei, in timp ce corpul acestuia se misca liber in apa.

Multi parinti si ingrijitori au folosit aceste produse pentru imbaierea bebelusilor sau ca instrument de terapie fizica (pentru terapia in apa) pentru bebelusii cu intarzieri in dezvoltare sau dizabilitati.

Acestea sunt deosebit de periculoase pentru bebelusii cu intarzieri in dezvoltare sau cu nevoi speciale, cum ar fi spina bifida, atrofia musculara spinala, sindromul Down sau paralizia cerebrala.

Risc de ranire sau deces

Riscurile utilizarii plutitoarelor de gat pentru copii includ moartea prin inec si sufocare, intinderea si ranirea gatului copilului. In plus, bebelusii cu nevoi speciale, cum ar fi spina bifida sau SMA tip 1, pot prezenta un risc crescut de ranire grava.

Avertismentul FDA vine dupa ce un bebelus a murit iar un altul a ajuns la spital cu rani grave in urma utilizarii colacului pentru gat. In ambele cazuri, bebelusii au fost raniti atunci cand ingrijitorii lor nu ii supravegheau direct.

In timp ce FDA considera ca decesul sau ranile grave cauzate de flotoarele de gat sunt rare, furnizorii de asistenta medicala, parintii si ingrijitorii trebuie sa fie constienti de faptul ca aceste evenimente pot avea, si chiar au, loc. De asemenea, este posibil ca multe alte cazuri sa nu fi fost raposrtate, adauga FDA.

Colacii pentru gat nu au niciun beneficiu 

"Siguranta si eficienta colacilor pentru gat nu au fost stabilite", avertizeaza FDA.

"FDA este constienta de faptul ca unii producatori sustin ca aceste produse sustin interventiile de terapie cu apa pentru copiii cu intarzieri in dezvoltare sau cu nevoi speciale si ca beneficiile acestor produse includ cresterea tonusului muscular, cresterea flexibilitatii si a amplitudinii miscarilor, cresterea capacitatii pulmonare, imbunatatirea calitatii somnului si stimularea sporita a creierului si a sistemului nervos.

Cu toate acestea, nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea flotoarelor de gat pentru consolidarea fortei, promovarea dezvoltarii motorii sau ca instrument de terapie fizica", se arata in comunicatul FDA.

FDA nu recomanda, sub nicio forma, utilizarea colacilor pentru gat.

FOTO: sta.co.uk

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre