AstraZeneca incepe studiile clinice ale vaccinului anti-Covid la copiii cu varsta intre 6-17 ani

/ / Modificat: 2021-02-23
AstraZeneca incepe studiile clinice ale vaccinului anti-Covid la copiii cu varsta intre 6-17 ani

Universitatea Oxford a inceput un studiu pentru a evalua siguranta si raspunsul imun al vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani. Studiul urmeaza sa stabileasca daca vaccinul este eficient la copii si cuprinde 300 de voluntari. 

Niciunul dintre vaccinurile anti-Covid existente pe piata nu este recomandat copiilor sub 16 ani sau chiar 18 ani. Cercetatorii de la Universitatea Oxford au observat din studiile anterioare ca vaccinul AstraZeneca este sigur, provoaca raspunsuri puternice ale sistemului imunitar si are o eficacitate ridicata la toti adultii. Dar pana acum nu a fost testat la minori.

Este important sa stim daca copiii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani sunt protejati impotriva Covid-19 dupa ce au primit doza de vaccin si, prin urmare, pot beneficia de aceasta mai tarziu, spun oamenii de stiinta. 

Andrew Pollard, profesor in imunitate pediatrica si investigator principal al procesului de vaccinare Oxford, explica importanta studiului:

„Desi majoritatea copiilor nu sunt afectati de coronavirus si este putin probabil sa se îmbolnaveasca din cauza infectiei, este important sa se stabileasca siguranta si raspunsul imun la vaccin la copii si tineri, deoarece unii pot beneficia de vaccinare. Aceste noi studii ne vor ajuta sa avem un mai bun control al infectiilor cu coronavirus in cazul acestor grupe de varsta". 

De asemenea, Rinn Song, medic pediatru si clinician-om de stiinta de la Oxford Vaccine Group, subliniaza de ce este importanta imunizarea minorilor:

„Pandemia COVID-19 a avut un impact negativ profund asupra educatiei, dezvoltarii sociale si bunastarii emotionale a copiilor si adolescentilor, dincolo de boala si de prezentarile rare de boli grave.Prin urmare, este important sa colectam date privind siguranta si raspunsul imun la vaccinul nostru împotriva coronavirusului în aceste grupe de varsta, astfel încat sa poata beneficia de includerea lor în programele de vaccinare în viitorul apropiat. "

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre