Astmul la copii asociat cu produsele de curatenie din sarcina

/ / Modificat: 2008-03-17
Astmul la copii asociat cu produsele de curatenie din sarcina





 




Mamele insarcinate care folosesc foarte multe produse de curatenie ar putea creste riscul de dezvoltare a astmului la copii. Cercetatorii spun ca au gasit legatura dintre respiratia greoaie si astm la copiii mici si produsele de curatenie folosite de mamele lor in perioada de sarcina. Studiul realizat arata ca mamele pot creste riscul de aparitie a astmului la copiii cu varste pana in 7 ani intr-un procent de 41%.

A fost studiata asocierea dintre produsele de curatenie care contin chimicale folosite in perioada de sarcina si astmul la copii. Totusi, acest studiu este limitat datorita numeroaselor cauze care determina astmul. Printre acestea se numara factorii ereditari, factorii de mediu precum fumatul, alergenii proveniti de la animale, polenul, praful, medicamentele, emotiile, stresul si vremea rece.

Cercetatorii spun ca parintii care au casa curata nu ar trebuie sa se simta responsabili de astmul copiilor sai. Studiul nu a luat in considerare ingredientele chimicalelor din produsele de curatat, iar parintii care isi doresc un copil nu ar trebui sa fie ingrijorati de acest studiu. Produsele se pot folosi atata timp cat camerele sunt aerisite dupa curatenie. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma complexa legatura dintre expunerea la produse si astmul copiilor.

Astmul este una dintre cele mai comune cauze ale respiratiei greoaie de la copii, dincolo de prevalenta mare din tarile industriale, unde cauza aparitiei astmului nu a fost determinata.

Cercetatorii au monitorizat folosirea produselor de curatenie de catre femeile insarcinate care au participat la studiul realizat de Universitatea Bristol.

Acestia au descoperit ca acei copii care au fost expusi unor niveluri mari de chimicale precum inalbitor, vopsea sau spray pentru camera, au prezentat un risc cu 41% mai crescut in a dezvolta astm pana la varsta de 7 ani.

De asemenea, cercetatorii au realizat teste dermatologice pe 7 000 de copii cu varste de pana la 7 ani pentru a determina existenta alergiilor. In urma acestor teste ei au descoperit ca acei copii cu astm expusi la produsele de curatat nu sunt neaparat si alergici.

Doctorul John Henderson, conducatorul acestui studiu si expert in pediatrie respiratorie apreciaza ca riscul de a dezvolta astm in casele in care se folosesc foarte multe produse de curatenie este mai crescut in randul copiilor mici.

El considera ca aparitia astmului poate fi determinata de efectele iritante ale chimicalelor si dupa nastere, prin inflamarea cailor aeriene care duce la dezvoltarea acestuia. Acesta a mai adaugat ca studiul a fost realizat pentru a indica efectele chimicalelor asupra dezvoltarii sau iritatiei cailor aeriene dupa nastere.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

17 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre