Alerta globala! A fost descoperit un nou virus. Ce spune medicul Tudor Ciuhodaru

/ / Modificat: 2020-01-16
Alerta globala! A fost descoperit un nou virus. Ce spune medicul Tudor Ciuhodaru

Medicii sunt ce in ce mai ingrijorati pentru starea de sanatate a populatiei, dupa ce, un nou virus a fost identificat in China si face tot mai multe victime! 

Este vorba despre coronavirus, un virus care produce o forma de pneumonie. In aceste conditii, OMS recomanda tuturor tarilor monitorizare activa, preventie si pregatiri pentru o eventuala interventie. 

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atentia populatia sa aiba grija si sa fie pregatita daca acest virus apare si in Romania. Intr-o postare pe pagina de Facebook, medicul noteaza ce ar trebui sa stii despre acest virus.

Ce trebuie sa stii despre coronavirus

1. Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS si MERS).

2. Coronarovirusurile pot infecta oamenii, animalele si pasarile.

3. Simptomatologia este pseudogripala (si de regula moderata): tuse, stranut, rinoree, coriza, senzatia de gat uscat.

4. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.

5. Sursa noului coronavirus ar fi animalele si pasarile infectate.(zoonoza)

6. Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate.

7. Transmiterea de la om la om nu este confirmata (dar nici exclusa) de autoritățile sanitare.

Cum se previne 

Medicul Tudor Ciuhodaru mai vorbeste si despre principalele reguli de preventie care ar trebuie respectate. 

1. Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti In zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoană infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).

2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.

3. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spaţiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

Atentie!!!

1. Nu temporizati consultul medical mai ales daca va incadrati in grupele cu risc.

2. Evitati automedicatia. Orice tratament trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.

3. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Virus Tudor ciuhodaru China

Articole recomandate

Citeste si despre