Alaptarea protejeaza impotriva alergiilor

/ / Modificat: 2008-01-09
Alaptarea protejeaza impotriva alergiilor





 




Aparitia bolilor atopice cum ar fi eczema, astmul sau alergiile provocate de mancare poate fi intarziata sau chiar prevenita la bebelusi cu un grad mare de risc daca sunt hraniti numai la san timp de cel putin 4 luni sau cu lapte praf care sa nu contina proteina din laptele de vaca. Aceasta este concluzia unui nou studiu clinic publicat in Pediatrics, relateaza HealthDay News.

Daca un bebelus provine dintr-o familie cu un istoric de boli atopice, atunciintarcatulcu lapte de san si apoi hranirea bebelusului cu lapte praf hipoalergic (fara proteina continuta de laptele de vaca) poate intarzia sau chiar preveni aparitia bolilor atopice, in special dermatita atopica eczema).

Desi genetica are mai mult ca sigur un rol important in dezvoltarea acestor boli, alti factori cum ar fi dieta sunt strans legati de incidenta bolilor atopice.

Noul raport aduce noi dovezi in materie de nutritie in timpul sarcinii, alaptat si primul an de viata care pot afecta dezvoltarea bolilor alergice. Principalele descoperiri sunt dupa cum urmeaza:

  • In prezent, nu exista nici o dovada ca ce mananca o mama in timpul sarcinii sau alaptarii joaca un rol important in prevenirea bolilor atopice la bebelusi. Totusi, exista anumite date conform carora evitarea anumitor tipuri de mancare in timpul alaptarii poate ajuta la prevenirea eczemei atopice.

  • Hranirea numai prin alaptare timp de cel putin 4 luni in cazul bebelusilor cu grad mare de risc de aparitie a bolilor atopice scade riscul de dezvoltare a eczemei si alergiei la laptele de vaca in primii doi ani de viata.

  • In cazul bebelusilor cu grad mare de risc care nu sunt hraniti numai la san in primele 4 luni de viata, folosirea laptelui praf hidrolizat poate intarzia sau preveni aparitia dermatitei atopice.

  • Alaptareaexclusiva timp de cel putin 3 luni ii protejeaza pe bebelusii de astm in prima parte a vietii.

  • Nu exista nici o dovada concludenta care sa sustina folosirea laptelui praf pe baza de soia pentru prevenirea alergiilor.

  • Nu exista nici o dovada care sa sugereze ca intarzierea introducerii mancarurilor solide inainte de 4-6 luni va influenta in vreun fel dezvoltarea bolilor atopice.

  • Nu exista dovezi suficiente care sa sugereze ca orice modificare in dieta va preveni bolile atopice dupa 4-6 luni de viata.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

    9 Ianuarie 2008



  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre