Stress-ul in sarcina este un factor mare de risc


Un nou studiu demonstreaza ca femeile stresate si cu putin suport social pe perioada sarcinii prezinta riscul de a-si mari activitatea sistemului imun, ceea ce poate duce la un raspuns inflamator, acesta la randul lui poate duce la o nastere prematura sau preeclampsie. Aceste raspunsuri inflamatorii ale sistemului imun prezinta o mare legatura cu doua proteine: citokinele si proteina C reactiva (CRP).

“Stress-ul afecteaza nivelul de ser al citokinelor pe perioada sarcinii” – spun cercetatorii condusi de Mary Coussons – Read, de la Universitatea Denver din Colorado. In mod similar, “factorii psihosociali pot afecta nivelul de CRP – proteine C reactive – si sarciniile tardive.Studiul a fost realizat cu ajutorul a 52 de femei insarcinate cu varstele curprinse intre 18 – 34 de ani. O data pe trimestru, femeile au completat un chestionar ce masoara stress-ul psihosocial si suportul social. De asemenea, acestea au facut teste de sange pentru a masura nivelele de citokine si CRP – proteine C reactive.

In preeclampsie, simptome precum cresterea tensiunii arteriale, greutatea excesiva si migrenele pot duce la afectarea rinichilor mamei, dar si a ficatului si creierului. Daca este lasata netratata, preeclampsia poate duce la convulsii sau chiar coma in sarcina. Preeclampsia necontrolata ameninta atat viata mamei, cat si a copilului.

Travaliul prematur in sine nu este asa de rau cum pare, daca acesta nu conduce la efecte de lunga durata asupra copilului” – spune Coussons Read. Copiii nascuti prematur pot avea probleme de sanatate asociate cu nedezvoltarea completa a plamanilor sau a altor organe, inclusiv a sistemului nervos. In anumite cazuri, travaliul prematur este tratat cu medicamente si sarcina poate ajunge la termen.

12 aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul