Sindromul alcoolismului fetal la copil

/ / Modificat: 2008-02-12
Sindromul alcoolismului fetal la copil





 

Sindromul alcoolismului fetal la copil poate fi detetctat chiar prin comportamentul copilului. Copiii expusi la alcool pe perioada de sarcina prezinta ticurile motorii simple la nivelul ochilor, precum clipitul pleoapelor, relateaza Reuters Health.

 




Copiii expusi la alcool inainte de nastere pot suferi de sindromul alcoolismului fetal - o serie de defecte congenitale si probleme de dezvoltarea care includ crestre intarziata, dizabilitati de invatare si trasaturi anormale ale fetei.

Totusi nu toti copii care sufera de sindromul alcoolismului fetal se nasc cu anomalii distinctive la nivelul fetei. Cetcetatorii de la Universitatea de Stat din Wayne, Facultatea de Medicina, spun ca descoepririle facute de ei indica faptul ca ticurile motorii simple la nivelul ochilor, precum clipitul pleoapelor (EBC - Eye Blink Condition), poate idetifica sindromul alcoolismului fetal la copil.

Studiul a fost realizat pe un lot de 98 de copii cu vrsta de 5 ani, care urmau sa efectueze o serie de teste pentru clipitul pleoapelor. Din numarul total de copii, 64 dintre ei au fost nascuti de mame alcoolice.

Nici unul dintre copii cu sindromul alcoolismului fetal nu a prezentat valori norlame la testele de EBC, in comparatie cu 75% din copiii din grupul de control. In plus, deficitul de EBC nu a fost asociat cu coeficientul de iteligenta .

Cercetatorii declara ca studiul face o legatura clara intre o parte a creiereului si dizabilitatile de invatare resimtite de copii care sufera de sindromul alcoolismului fetal, indiferent daca prezinta sau nu manifestari ale bolii si astfel poate oferi o baza pentru dezvoltarea unor programe de remediere.

In plus, din moment ce copii sanatosi ajung la capatitate functionala a raspunsului la EBC pana la vasta de 5 luni si in moment ce deficitul de EBC pare a fi sensibil, bebelusii care prezinta risc de dezvoltare a sindromului alcoolismului fetal, pot fi detectati din stadiile incipiente si astfel programele de recuprare pot incepe atucni cand plasticitatea creierului este la cel mai mare nivel si are cel mai mare efect.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

12 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre