Scutece curate, piele sanatoasa

/ / Modificat: 2007-01-22
Scutece curate, piele sanatoasa





 

Pe parcursul primului an de viata iti vei schimba bebelusul de mii de ori… Operatiune care nu se face oricand si oricum, ci necesita respectarea catorva reguli. Spre binele puiutului si spre linistea ta. Pentru ca un copil care nu este schimbat corect va avea funduletul inrosit sau, cum spun medicii, va face eritem fesier, din cauza caruia va fi mofturos, agitat si va plange deseori.

Regula de aur este urmatoarea: pune-i puiutului tau scutece curate, evident de unica folosinta, ori de cate ori este nevoie. Nu astepta sa inceapa sa planga pentru a-i schimba scutecelul. Dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru si neonatolog la Spitalul Polizu, prezinta pasii ce trebuie respectati de fiecare data cand schimbi bebelusul.

1. Intinde copilul pe un prosop curat.

2. Desfa scutecelul si cu partea curata din fata sterge fesele bebelusului. Tinand in continuare piciorusele ridicate, impatureste scutecul retragand rapid si partea de sub fundulet.

3. Curata fesele cu un servetel umed, daca a facut doar pipi, sau spala-l cu un tifon inmuiat in apa calda si sapun pentru copii (fara parfum si fara detergent) daca a facut "treaba mare". Stergerea feselor trebuie sa se faca de sus in jos, din locul cel mai curat spre cel murdar.

4. Pune-i rapid un scutec curat sub fundulet. Pana termini tu toaleta, s-ar putea ca bebe sa te ia prin surprindere. Mai bine sa faca pe scutec decat pe prosop.

5. In fine, daca treci cu bine de acest moment, continua stergerea funduletului cu un prosop uscat, tamponand cu delicatete si avand grija la cutele pielii. Aplica o crema protectoare, speciala pentru bebelusi, ce previne iritatiile fesiere. Atentie la aplicarea pudrei de talc! Uneori este inutila sau, dimpotriva, poate face mai mult rau decat bine, pentru ca stagneaza in cutele pielii si in contact cu umezeala provoaca iritatii.

6. Asadar, odata aplicata crema, asteapta sa se usuce bine pielea si incheie scutecelul astfel incat marginile sa fie la nivelul buricului.

7. Daca, din nefericire, puiutul tau are deja eritem fesier (roseata), utilizeaza o crema cu oxid de zinc si vitamina A, dar bineinteles la recomandarea medicului pediatru. Nu pune scutecul curat pana cand crema nu este absorbita in piele. Oricum, funduletul rosu trebuie lasat la aer mai mult timp.

8. Si nu uita o regula esentiala: nu te indeparta prea mult de bebelus. Se poate rostogoli si ar putea cadea cat ai clipi.

In cazul eritemului fesier, cel mai bun mijloc de tratament este sa respecti cu strictete regulile de schimbare a scutecului si sa lasi copilul cat mai mult cu funduletul la aer. In contact cu aerul, leziunile se vindeca cel mai repede. Lasa scutecul mai larg sau foloseste unul cu un numar mai mare pentru a permite o mai buna aerisire a pielii cat timp puiul tau are eritem fesier. Nu folosi servetele umede parfumate pentru igiena intima a copilului si nici scutece din plastic, pentru ca nu lasa pielea "sa respire". Fereste-te de leacurile babesti cum sunt spalarea feselor cu tot felul de ceaiuri sau aplicarea cremelor pe baza de galbenele, albastrele. Toate acestea nu fac decat sa sporeasca macerarea si iritarea pielii bebelusului.

(Steluta Indrei)  

Citeste tot articolul in: Jurnalul National

22 Ianuarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre