Sarcina incetineste evolutia HIV

/ / Modificat: 2007-09-26
Sarcina incetineste evolutia HIV





 

Un nou studiu arata ca sarcina femeilor cu HIV inectineste evolutia Sida contrar credintelor de pana acum, relateaza HealthScout.

Multe femei cu HIV sau SIDA erau sfatuite pana acum sa nu ramana insarcinate deoarece specialistii credeau ca boala evolueaza mai rapid pe perioada sarcinii.

Expertii credeau de asemenea ca exista un  risc de 25% de transmitere a virusului copilului inca nenascut.

Recent, studiile au aratat ca exista un risc de doar 1% de transmitere a virusului HIV copilului daca mama insarcinata urmeaza o terapie antiretrovirala extrem de activa (TAEA).

Pentru a determina efectele sarcinii asupra mamele infecatate cu virusul HIV, specialistii le-au monitorizat intre 1997 si 2004.

Studiul a inclus 759 de femei dintre care 71% urmau TAEA si 18% din femei au avut una sau mai multe sarcini pe perioada studiului.

Femeile care au ramas insarcinate pe perioada studiului au fost expuse la un risc mai mic de progres al bolii si au fost mai sanatoase decat femeile care nu au ramas insarcinate.

In plus, riscul de progres al bolii s-a diminuat atat inainte cat si dupa sarcina.

Rezultatele studiului au accentuat de asemenea beneficiile mamelor cu sarcini multiple. In aceste cazuri riscul evolutiei bolii este si mai mic.

Specialistii sunt foarte optimisti deoarece se pare ca sarcina le ofera mamelor cu HIV nenumarate beneficii.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

26 Septembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre