Stephan Pelger se lupta cu depresia de la 10 ani

/ / Modificat: 2023-06-08
Stephan Pelger se lupta cu depresia de la 10 ani

Depresia nu iarta pe nimeni! De multe ori, in spatele celor mai largi zambete, se ascund cele mai crunte suferinte si lupte interioare. Astazi, Stephan Pelger, unul dintre cei mai cunoscuti creatori de moda din Romania, s-a sinucis dupa o lupta indelungata cu depresia. Designerul a fost gasit fara suflare in atelierul sau din Sectorul 2 al Capitalei, de un vecin. 

„Barbat, gasit spanzurat de catre un vecin. S-a constatat decesul. Victima este persoana publica-designer de moda”, se arata intr-o informare transmisa de oamenii legii. 

La fata locului, oamenii legii au constatat decesul, care ar fi survenit dupa ce creatorul de moda ar fi recurs la un gest necugetat. Din primele informatii, reiese ca acesta s-ar fi spanzurat, insa oamenii legii au deschis o ancheta pentru a determina cu exactitate circumstantele in care a avut loc decesul.

Stephan Pelger a fost adoptat la varsta de 1 an

Stephan Pelger nu si-a ascuns nicio clipa originile si povestea de viata. Acesta a declarat de nenumarate ori ca a fost adoptat la o varsta extrem de frageda, motiv pentru care a avut norocul unei copilarii fericite, lipsite de griji. Stephan Pelger a vorbit intotdeauna extrem de frumos despre parintii sai adoptivi, mai ales despre mama lui, despre care spunea ca este o femeie de o frumusete rapitoare, asemenea unui inger.

„Mama este un adevarat inger. S-a dedicat in proportie de 90% educatiei mele, impreuna cu bunica mea. Ea a fost considerata una dintre cele mai frumoase, daca nu chiar cea mai frumoasa femeie din Brasov mult timp(...) Inalta, patul lung, blonda cu ochii verzi.

Nici tata nu a fost un barbat mai prejos.(...) A curtat-o trei luni si dupa trei luni s-au indragostit nebuneste.(...) Au decis sa infieze doi copii, eu eram primul, dupa care trebuia sa mai urmeze un al doilea, fratior sau surioara dar devenisera foarte complicate adoptiile si atunci am ramas eu singur”, i-a povestit desginerul lui Mihai Ghita, in emisiunea „In Oglinda”. 

Pelger spunea ca nu si-a dorit niciodata sa isi cunoasca parintii naturali, pana de curand si doar pentru a-si afla istoricul medical.

„De foarte curand am inceput sa ma intreb daca chiar nu mi-as fi dorit acest lucru sau mi s-a indus sa nu vreau sa imi cunosc adevarata familie. Acum, pentru ca vad in stanga si in dreapta cum este sa imbatranesti, mi-as fi dorit totusi sa stiu care este bagajul meu genetic.

Prin diverse teste poti sa afli daca o sa te trezesti cu niste boli la batranete, cum ar fi dementa sau alzheimer, lucruri pe care as putea sa le previn de pe acum, pentru ca exista tratamente. Acesta este singurul motiv, cel medical, pentru care as vrea sa aflu cine sunt parintii mei biologici. In rect, nu ma intereseaza pentru ca am ajuns in familia respectiva la o varsta atat de frageda, adica la 13 luni, in cat ei realmente sunt parintii mei. Nu a contat pentru mine sa caut, sa intru in niste lucruri poate neplacute, poate placute. Cert este ca singurul motiv pentru care as vrea sa stiu cine sunt este acest punct medical, atat!”, a dezvaluit Stephan Pelger in emisiunea „In Oglinda” moderata de Mihai Ghita.

CITESTE SI: Semnele care iti arata ca micutul tau sufera de anxietate sau depresie. La ce sa fii atent

Pelger a vorbit si despre momentul adoptiei. Mama adoptiva i-a povestit cum erau tinuti, la vremea respectiva, copiii in orfelinatele din Romania.

„Multa lume ma intreaba de chestia asta(...) A fost un documentar pe BBC legat de cum aratau caminele pe vremea respectiva. Mama mi-a povestit ca era un tarc de copii, asa cum erau ei: nespalati si neingrijiti. Eram cred vreo 11-12 copilasi intr-un singur pat si mi-a zis mama ca am intins mainile, mi-a zis ca erai cel mai urat din patul ala, dar gestul acela de a intinde mainile a facut-o sa se cutremure, m-a scos de acolo si asta a fost (...) Nu stiu daca e o imagine in fantezie sau e reala, cert e ca tin minte ziua adoptiei, 13 decembrie acum 42 de ani.

Imi aduc aminte de culoare, totul acolo era gri, negru, alb. Eu am avut o fobie de alb (...) de tot ce insemna halate. Incepeam sa urlu isteric, probabil ca in minte mea de trauma pe care am avut-o in momentul respectiv, acele halate albe insemnau pentru mine rau si violenta”, a explicat Stephan Pelger.

Stephan Pelger se lupta cu depresia de la 10 ani

Intr-un interviu recent, Stephan Pelger a declarat ca se lupta cu depresia inca de la varsta de 10 ani, depresie care s-a accentuat in ultimii 5 ani, dupa ce a fost jefuit la Cannes si odata cu moartea tatalui sau, in 2019.

Creatorul de moda s-a internat inclusiv la o clinica de dezintoxicare, fiindca suferea de insomnie cronica si lua 40 de pastile intr-o singura zi. Acesta a mai fost internat la psihiatrie pe cand avea 10 ani, iar de-a lungul anilor a trecut prin mai multe centre de tratament.

„Sufar de depresie de la 10 ani. Prima data am fost intr-un centru de psihiatrie la 10 ani, la noi in Romania. Apoi la 21 de ani La Viena, apoi la 34 de ani la München si acum, aici, langa Bucuresti. Depresia e o boala despre care noi nu vorbim. (…) Nimic nu si-a facut efectul, medicina era foarte invechita. Remedierea tine toata viata, dar am pierdut controlul”, povestea Stephan Pelger, potrivit Antena 3.

Creatorul de moda a fost gasit astazi, 8 iunie 2023, fara suflare in atelierul sau, iar medicii ajunsi la fata locului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viata. 

CITESTE SI: 9 cauze nebanuite ale depresiei

Moda era un refugiu pentru regretatul designer. Cine a fost Stephan Pelger

Stephan Pelger a fost unul dintre cei mai apreciati designeri din Romania si nu numai! El a urmat Scoala Populara de Arta, apoi a mers Institutul de Moda de la Viena, unde a studiat trei ani  grafica, designul, forma, culoarea si pictura. Si-a desavarsit si studiile despre marketing, lansarea unui produs, tipare, confectii si finisare. Inca din timpul studiilor, Stephan a inceput sa realizeze schite, iar la sfarsitul fiecarui an scolar prezenta cate o noua colectie.

Dupa ce a creat o colectie pret-a-porter casual-chic pentru Sisley si Benneton, Stephan Pelger a revenit in Romania. A lansat prima colectie de moda in cadrul Festivalului de Moda de la Iasi si a fost primita de catre critici, dar si de catre public cu mare apreciere si multe laude. De-a lungul anilor, Pelger a lansat nenumarate colectii care au fost prezentate pe podiumurile celebre de la Milano, Paris, Venetia, Berlin si multe altele.

  • Surse: viva.ro, playtech.ro, antena3.ro, stiripesurse.ro, tvr1.ro
  • Foto: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie

Articole recomandate

Citeste si despre