Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae pe care micutii le respecta cu sfintenie

/ / Modificat: 2021-12-06
Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae pe care micutii le respecta cu sfintenie

Seara de 5 decembrie are o semnificatie aparte pentru toti copiii din Romania care il asteapta pe Mos Nicolae. Acestia isi lustruiesc cu sfintenie pantofii si/sau cimulitele si le aseaza la usa sau la fereasta, cu spranta ca Mosul le va umple de cadouri.

Astfel, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae. Traditia spune ca cei mai cuminti vor primi cadouri frumoase, cei care au facut si boacane vor primi mai putine cadouri si o nuielusa, iar cei care nu au fost deloc cuminti vor primi doar o nuielusa.

Povestea lui Mos Nicolae

Stiai insa ca traditia primirii darurilor de la Mos Nicolae, desi este respectata doar in Romania, are origini stravechi? Aceasta a pornit in urma unui personaj legendar care a existat cu adevarat. Acesta era un episcop cu mare credinta in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea - Nicolae din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astazi), caruia ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de oamenii saraci ori necajiti. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, el si-a daruit intreaga avere celor nevoiasi.

Este vorba despre un episcop cu mare credinta in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea. Il chema Nicolae si era din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astazi). Acestuia ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de oamenii saraci ori necajiti. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, el si-a daruit intreaga avere celor nevoiasi, conform volumului ″Cartea de Craciun″, de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este aceea a trei fete sarace - care, neavand zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Dar Sfantul Nicolae, aflandu-le necazul, a aruncat prin fereastra, fiecareia dintre ele - in noaptea de 5 spre 6 decembrie -, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghetele fetelor. Probabil, de aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghete, scrie sursa amintita.

De aici se trage si traditia ca cei mici sa-si lustruiasca ghetutele si sa le puna la fereastra in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Cum a luat nastere traditia nuielusei pentru copii neascultatori

Probabil multa lume se intreaba de unde a aparut traditia nuielusei adusa de Mosul. Ei bine, datina de a lasa in ghetele celor mici si o nuielusa s-a pastrat in amintirea unui episod din viata Sfantului Nicolae.

Pe cand era episcop al cetatii Mira din regiunea Lichia, Asia Mica, Sfantul a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, la care a fost combatuta erezia lui Arie. Acesta din urma sustinea ca Iisus este doar un om cu puteri supranaturale, nicidecum Fiul lui Dumnezeu. La sinod, atat de incapatanat a fost Arie in timpul argumentarii si atat de ingrozit Nicolae de faptul ca erezia acestuia putea fi luata in serios, incat l-a palmuit pe Arie.

Severitatea sfantului a dus si la aparitia unui obicei: in ajunul zilei in care este praznuit, copiii neascultatori primesc o crenguta de mar. Daca infloreste pana la Anul Nou este semn de iertare al neascultarii fata de parinti si al boroboatelor facute.

Mos Nicolae. Traditii si obiceiuri

In popor se spune ca de Sfantul Nicolae incepe iarna, cu adevarat. In ziua de 6 decembrie, Mos Nicolae isi scutura barba si incepe sa ninga. Se spune ca daca pe 6 decembrie nu ninge, inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

De asemenea, se spune ca in ziua de Sfantul Nicolae poate fi prevazuta vremea. Astfel, daca in aceasta zi va ninge, se preconizeaza o iarna scurta. In schimb, daca nu ninge, se spune ca iarna nu va putea fi alungata de Sfantul Ioan, pe 7 ianuarie si ca vom avea parte de o iarna lunga, care va ramane pentru mult timp pe meleagurile nostre.

Tot in popor exista credinta ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie se deschid cerurile si, pret de o clipa, Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

Potrivit legendelor, sfantul, trecand prin oras in drumul sau spre Roma, a ales Bari drept loc pentru inmormantarea sa. Bari este un important centru de pelerinaj atat pentru italieni, cat si pentru crestinii ortodocsi din estul Europei.

Totodata, se spune ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit traditiilor romanesti, se fac ritualuri magice si farmece.

In unele zone ale tarii, in aceasta niapte se pun crengute de pomi fructiferi in apa, pentru a inflori pana la Anul Nou. Daca crengutele infloresc se spune ca anul care urmeaza livezile vor avea roade bogate, in schimb, daca acestea nu infloresc, roadele vor fi slabe.

Sursa foto: digi24.ro

Taguri Mos Nicolae Mos Nicolae copii

Articole recomandate

Citeste si despre