Semnificatia cadourilor puse in ghete de Mos Nicolae

/ / Modificat: 2022-12-03
Semnificatia cadourilor puse in ghete de Mos Nicolae

Luna decembrie este luna cadourilor si, in asteptarea lui Mos Craciun, ne bucuram toti, cu mic cu mare, de darurile lasate in ghetute de Mos Nicolae. De unde vine, insa, acest obicei cu cadouri in ghetute si care este semnificatia lui?

Obiceiul lui Mos Nicolae de a face daruri pe ascuns a fost preluat in Evul Mediu de un grup de calugarite din Franta. Acestea se organizau din timp, iar in ziua de Sfantul Nicolae trimiteau bani si mancare celor in nevoie. Cand erau intrebate de unde veneau darurile, spuneau ca, probabil, de la Sfantul Nicolae.

Asa a inceput, iata, traditia ca, in ajunul Sfantului Nicolae, copiii sa isi lustruiasca incaltamintea si sa o aseze la ferestre sau la usa, pentru ca Mos Nicolae sa le lase in ghetute cadouri si dulciuri.

Ce cadouri se ofera de Mos Nicolae

Azi copiii gasesc in ghetute cam orice isi doresc, de la jucarii si dulciuri, pana la bani pe care sa ii cheltuiasca dupa bunul plac. Totusim, darurile traditionale de Mos Nicolae sunt portocalele, banutii de ciocolata si acadelele in forma de bastonase. De ce acestea anume? Ele sunt simboluri ale zestrei platite pentru salvarea fetelor condamnate la prostitutie pentru ca familia lor era prea saraca. Acadelele in forma de bastonas sunt simbolul toiagului de episcop, asociat cu Sfantul Nicolae.

De ce vine Mos Nicolae noaptea?

In fiecare an, dimineata de 6 decembrie este motiv de bucurie in orice casa, mai ales acolo unde sunt copii. Este, poate, singura dimineata in care copiii se dau voiosi si nerabdatori jos din pat si dau fuga la ghetutele pregatite cu atentie de sub seara, pentru a afla ce le-a adus Mosul.

Mos Nicolae este nimeni altul decat Sfantul Nicolae, una dintre cele mai importante figuri ale crestinismului. Legenda lui spune ca a renuntat la toata averea sa pentru a-i ajuta pe cei sarmani. Nascut undeva in jurul anului 280, in una dintre cele mai bogate familii din cetatea Patara din Asia Mica, Turcia de azi, Nicolae a avut o copilarie fara greutati. Cum in acele timpuri putini erau atat de norocosi, iar pe el bogatiile nu l-au atras niciodata, s-a simtit mereu responsabil pentru cei mai nevoiasi si a facut totul pentru a-i ajuta.

Dupa moartea parintilor sai, Nicolae a renuntat la avere si a impartit-o saracilor din Patara, in mod anonim, inainte de a pleca spre Ierusalim, unde a devenit preot. Nu s-a dezis de credinta sa in Iisus Hristos nici dupa ani grei de temnita, in timpul persecutiilor lui Diocletian, si a fost apoi eliberat in timpul imparatului Constantin cel Mare.

Nicolae a continuat sa slujeasca drept preot, a devenit episcop si a continuat sa faca fapte bune pana la moartea sa, pe 6 decembrie 343.

Cea mai cunoscuta binefacere a sa este momentul in care a dat zestre la trei tinere care altfel ar fi fost condamnate la prostitutie, dar exista multe ale povesti despre cum a salvat multi oameni nevinovati de la executie si cum a hranit saracii in vremuri de foamete.

FOTO: Piqsels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cadouri copii Mos Nicolae copii

Articole recomandate

Citeste si despre