Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra celor cinci cauze principale pentru care copiii fug de acasa

/ / Modificat: 2024-05-22
Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra celor cinci cauze principale pentru care copiii fug de acasa

Fenomenul copiilor disparuti este cu atat mai alarmant in Romania, cu cat, dintre cele 9.902 de sesizari privind minori disparuti, procesate in perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, peste jumatate reprezinta plecari voluntare din locuintele sociale, caminele scolare sau centrele D.G.A.S.P.C, potrivit statisticii IGPR, solicitate de Organizatia Salvati Copiii Romania. Dintre aceste sesizari, active mai sunt, in acest moment, 424, dintre care majoritatea (295) privesc minori cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani. Expertii Salvati Copiii atrag atentia ca aceste plecari voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiente negative care li se intampla.

Prin comparatie, intre 30 aprilie 2022 si 22 aprilie 2023 au fost 8.722 de sesizari referitoare la disparitia minorilor, cu 1.145 mai mult decat in anul anterior.

Din totalul sesizarilor privind disparitiile de minori in ultimul an:

  • 97 se refera la copii cu varsta sub 5 ani;
  • 163 la copii cu varsta cuprinsa intre 5  si 10 ani;
  • 2.300 privesc copii cu varsta intre 10 si 14 ani;
  • 7.342 sunt sesizari care se refera la disparitiile unor copii din grupa de varsta 14 – 17 ani.

In fiecare an, in Europa sunt raportati in jur de 250.000 de copii disparuti. Missing Children Europe, federatia europeana dedicata copiilor disparuti si exploatati sexual, publica anual, de Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, raportul sau "Cifre si tendinte". Acest raport colecteaza si analizeaza date din reteaua sa de linii telefonice de urgenta pentru copii disparuti, pentru a ajuta profesionistii din domeniu sa inteleaga mai bine complexitatea problemei si sa dezvolte strategii eficiente pentru a proteja copiii vulnerabili. In 2023, linia telefonica europeana de urgenta 116 000 pentru copii disparuti a primit 67.345 de apeluri referitoare la 7.274 de cazuri de copii disparuti.

Cele mai recente cazuri raportate in 2023 dezvaluie ca 66% dintre copiii disparuti fie au fugit fie au fost alungati de acasa sau din institutiile de ingrijire, evidentiind vulnerabilitatea lor profunda. Cazurile de rapire de catre parinti (18 %) si disparitia copiilor migranti (6 %), raportate la liniile telefonice de urgenta, prezinta, de asemenea, tendinte ingrijoratoare care necesita atentie si sprijin imediat (Cifre si tendinte 2023). In plus, membrii Missing Children Europe si-au exprimat ingrijorarea crescanda cu privire la fenomenul grooming-ului, fie online, fie offline, ca factor semnificativ care determina copiii sa fuga. Din cauza vulnerabilitatii lor mai mari, acesti copii sunt expusi riscului de a fi exploatati sexual si traficati.

De ce fug copiii de acasa: cinci cauze

O problema principala in lupta pentru prevenirea plecarilor de acasa ale copiilor este perceptia gresita a fenomenului si in special asocierea cu termenul voluntar. De cele mai multe ori, aceste plecari sunt denumite plecari voluntare, insa acest termen neaga complexitatea si natura fenomenului.

Motivele pentru care copiii fug de acasa:

  1. Copiii fug in primul rand din cauza problemelor de acasa, iar in fruntea listei se afla diferitele forme de violenta, conflictul, abuzul si neglijarea. Schimbarile in dinamica familiala, stilul parental prea autoritar si consumul de alcool si droguri al unui parinte reprezinta de asemenea probleme identificate acasa.
  2. Doua traiectorii principale sunt identificate atunci cand se cerceteaza motivatiile din spatele fugarului. Aceste traiectorii sunt: pleaca de acasa din cauza a ceva si pleaca de acasa spre ceva. Copiii care fac parte din traiectoria „pleaca de acasa din cauza a ceva” identifica fuga ca un mijloc de a se distanta de o situatie dificila. In schimb, copiii care fac parte din traiectoria „pleaca de acasa spre ceva” identifica frecvent fuga cu dorinta lor de a se apropia de o persoana sau de o situatie care par mai dezirabile decat cele actuale.
  3. Sanatatea mintala este identificata ca un motiv comun pentru a fugi, deseori apartinand traiectoriei „pleaca de acasa din cauza a ceva”. Din aceasta categorie fac parte mai ales tinerii cu episoade depresive si ideatie suicidara.
  4. Copiii din centrele de plasament reprezinta unul dintre grupurile de tineri cele mai expuse riscului si cu probabilitate crescuta de a fugi si a avea dificultati in accesarea ajutorului. Motivele comune includ dorinta lor de a se alatura familiei de origine sau cuiva apropiat lor si problemele ce tin de ocrotirea lor din centrele de plasament.
  5. Cea mai frecventa problema pe care copiii o experimenteaza la scoala are legatura cu bullyingul, urmata de tulburarile de invatare, frecventa redusa la ore si presiunea sociala din partea colegilor.

Psihologul Salvati Copiii Romania, Mihaela Dinu, a explicat:

Sunt esentiale preventia si sprijinul oferit copiilor in momentele dificile. Momentul intoarcerii acasa sau in centru este o etapa delicata in traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesita o atentie sporita din partea familiilor si a profesionistilor. Tinerii au identificat momentul intoarcerii ca un pas semnificativ care le influenteaza decizia de a fugi din nou sau nu. Parintii, ingrijitorii si familiile raman cei mai importanti factori pentru prevenire si sprijin, tinerii avand nevoie de comunicare deschisa, ascultare, empatie si o relatie bazata pe grija si compasiune. Copiii au nevoie de adulti in care sa aiba incredere”.

Context

Pe masura ce Ziua Internationala a Copiilor Disparuti se apropie, pe 25 mai, Missing Children Europe incurajeaza comunitatea larga sa reflecteze asupra acestor povesti si sa raspandeasca informatii despre aceasta zi prin campania "Missing Dreams".

"Missing Dreams" reaminteste ca fiecare copil are visuri si aspiratii pentru viitorul sau, iar atunci cand un copil dispare, vietile si visurile acelor copii si ale familiilor lor sunt distruse. Alaturandu-va campaniei "Missing Dreams" ne veti ajuta sa ne asiguram ca niciun copil nu este lasat in urma cu visurile neimplinite.

Missing Children Europe coordoneaza, de asemenea, liniile telefonice de urgenta care ofera servicii esentiale, cum ar fi sprijin pentru sanatate mintala, consiliere juridica si servicii sociale. Aceste linii telefonice, disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, asigura faptul ca familiile si copiii care se confrunta cu aceste probleme nu sunt niciodata lasati singuri in gestionarea acestor obstacole. Missing Children Europe face apel la publicul larg, organizatii si autoritati sa fie solidare cu copiii disparuti si sa continue sa sprijine liniile telefonice de urgenta 116000. Finantarea consecventa pentru consolidarea capacitatilor si imbunatatirea accesului la serviciile de asistenta telefonica sunt pasi cruciali pentru a consolida eficienta liniilor de urgenta 116000 in protejarea copiilor din intreaga Europa.

In martie 2020, Missing Children Europe a lansat proiectul RADAR, cu scopul de a obtine progrese palpabile in ceea ce priveste constientizarea, intelegerea si protejarea copiilor care se vad nevoiti sa plece de acasa.

Reteaua de linii de asistenta telefonica pentru copii disparuti 116000 este operata de organizatii nationale din 32 de tari din Europa.

Copiii si familiile care apeleaza la aceasta linie pentru copii disparuti beneficiaza gratuit de asistenta psihologica, sociala, legala si administrativa 24/7. Se ofera, de asemenea, un punct central de contact si coordonare vitala pentru cazurile transfrontaliere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre