Salariul net mediu in Romania a crescut cu 2,5%

/ / Modificat: 2020-07-15
Salariul net mediu in Romania a crescut cu 2,5%

Salariul mediu net in Romania a crescut in mai cu 2,5% fata de luna similara din 2019, la 3.179 de lei (657 de euro).

In termeni reali, salariul net a mentinut o usoara crestere anuala de 0,2%, comparativ cu ratele de crestere cu doua cifre observate in anii precedenti. Fata de aprilie, salariul mediu a scazut marginal (-0,1%) in termeni nominali.

Cele mai mari salarii nete din luna mai au fost in sectorul IT (7.772 de lei sau 1.600 de euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.394 de lei, 290 de euro).

Salariul mediu brut a atins 5.188 de lei (1.070 de euro) in mai, cu 0.2% mai mic decat in aprilie.

Nivelul de experienta este cel mai important factor in determinarea salariului. In general, angajatii care au experienta intre doi si cinci ani castiga, in medie, cu 32% mai mult decat juniorii din toate industriile si disciplinele.

Profesionistii cu experienta mai mare de cinci ani tind sa castige in medie cu 36% mai mult decat cei cu cinci ani.

Schimbarea salariului in functie de experienta variaza drastic de la o locatie la alta si depinde foarte mult si de domeniul carierei. Datele afisate mai sus reprezinta media combinata a multor locuri de munca diferite.

Pe masura ce atingeti o experienta de zece ani, salariul creste cu 21% si cu 14% suplimentar pentru cei care au trecut de 15 ani.

Aceste cifre sunt prezentate orientativ. Numerele devin mai semnificative daca luati in considerare un singur titlu al postului.

Articole recomandate

Citeste si despre