Povestea lui Archie, un baiatel de 4 ani care a invins coronavirusul, desi sufera de o forma rara de cancer

/ / Modificat: 2020-04-15
Povestea lui Archie, un baiatel de 4 ani care a invins coronavirusul, desi sufera de o forma rara de cancer

Archie Wilks este un baietel de 4 ani din Essex care a reusit sa invinga coronavirusul in timp ce se lupta cu o forma rara de cancer. In ianuarie 2019, a fost diagnosticat cu un neuroblastom, un tip de cancer foarte rar al sistemului nervos simpatic, care afecteaza sugarii si copiii mici.

Cand a inceput pandemia, parintii lui Archie au decis sa-l protejeze de noul virus, fiind foarte vulnerabil in situatia lui. L-au separat de fratele  geaman care mergea la gradinita si l-au izolat acasa cu asistenta medicala. La spital mergeau doar cand era absolut necesar.

In ciuda tuturor masurilor de precautie, Archie s-a imbolnavit si a devenit primul copil cu cancer, testat pozitiv cu Covid-19 din Marea Britanie.Cand a mers la spital pentru chimioterapie, a inceput sa faca febra, astfel ca a fost tratat ca suspect de Covid si a fost transferat intr-o camera pentru pacienti cu coronavirus. 48 de ore mai tarziu testul a confirmat ca este pozitiv.

"A fost infricosator cand l-a mutat in sectia pentru coronavirus, deoarece nu aveam informatii clare despre modul in care un copil in situatia lui Archie ar putea face fata virusului," a declarat tatal pentru Mirror.

ARCHIE1

Baietelul  a ramas spitalizat impreuna cu tatal sau timp de sase zile, apoi au fost externati si izolati la domiciliu, cu toate masurile de precautie necesare.

Timp de cateva nopti a fost nevoie ca Archie sa primeasca oxigen, dar a reusit sa invinga coronavirusul.

"Este linistitor pentru alti parinti sa vada ca un copil vulnerabil, asa cum este Archie, a facut fata virusului pana acum, dar, evident, asta nu inseamna ca nu trebuie sa-si faca griji pentru copiii lor," a precizat tatal.

Archie continua sa lupte pentru viata sa

Micutul a castigat o batatlie dar nu si razboiul.  El continua lupta cu cancerul foarte agresiv. Are doua tumori in jurul rinichiului si coloanei vertebrale, iar boala s-a raspandit si in alte zone, afectand oasele si maduva osoasa.

Archie va trebui sa fie supus unei interventii chirurgicale, radioterapie, chimioterapie intensiva si imunoterapie. Un tratament care, daca totul va merge bine, va dura 18 luni.

50% dintre copiii tratati cu succes pentru neuroblastom recidiveaza. Iar dintre cei care recidivează, 90% nu supravietuiesc, dupa cum a spus tatal micutului. De aceea, Archie are nevoie de un tratament in Statele Unite, care consta intr-un vaccin pentru a reduce sansele de recidiva dupa terminarea tratamentului.

Pana atunci, va ramane izolat in casa cu parintii si fratele sau geaman, Henry, un partener de joaca si de citit.

Sursa: Mirror

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Archie Cancer Marea britanie Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre