Permis 16 ani - ce vehicule poti conduce inainte de varsta de 18 ani

/ / Modificat: 2023-03-28
Permis 16 ani - ce vehicule poti conduce inainte de varsta de 18 ani

Pasiunea pentru mașini începe de la o vârsta fragedă. Sunt mulți tineri care își doresc să ajungă cât mai repede la vârsta la care să se poată așeza, în sfârșit, pe scaunul din dreptul volanului. În majoritatea țărilor, inclusiv în România, vârsta minimă legală pentru a conduce este de 18 ani, dar cu toate acestea, există și excepții.

Pentru anumite tipuri de permise auto, cum ar fi categoria A1 sau categoria B1, există posibilitatea obținerii permisului de conducere de la 16 ani. Cu toate acestea, vehiculele care pot fi conduse au anumite restricții, pentru că vârsta de 16 ani este în continuare considerată timpurie pentru riscurile existente pe drumurile publice.

Școala Teo a pregătit un articol despre vehiculele care pot fi conduse înainte de vârsta majoratului, despre avantajele fiecărei categorii de permis disponibile pentru șoferii de 16 ani, dar și cum se desfășoară școala de șoferi pentru fiecare categorie de permis 16 ani în parte.

Permis 16 ani - ce poți conduce cu categoria A1

motoare

Categoria A1 de permis de conducere îți permite să conduci motociclete cu o capacitate cilindrică de maximum 125 cm³, o putere de maximum 11 kW, raport putere/greutate de maximum 0,1 kW/kg. Această categorie de permis 16 ani se referă, în general, la vehiculele pe două roți.

În aceeași măsură, această categorie îți permite să conduci un motor cu ardere internă mai mic și mai ușor, care este adecvat pentru utilizare urbană și pentru începători și mai ales pentru persoanele în vârsta de 16 ani.

Cum se desfășoară școala pentru categoria A1 și în ce constă examenul

Pentru a începe școala pentru categoria A1, un cursant trebuie să aibă cel puțin 15 ani și 9 luni, să fie apt din punct de vedere psihologic și medical, să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002 și să semneze un contract de prestare a serviciilor.

Școala de șoferi cuprinde un număr de 26 de ore de pregătire teoretică și 26 de ore de pregătire practică. Pe partea teoretică, acesta va învăța noțiuni de legislație teoretică, legislație specifică, conducere preventivă și ecologică, prim ajutor și noțiuni tehnice de cunoaștere a vehiculului.

La partea practică, își va testa abilitățile de manevrare a unei motociclete. Dacă participantul deține un permis de conducere de tip AM, atunci numărul de ore din pregătirea practică va scădea în funcție de vechimea permisului de conducere.

Examenul constă într-un chestionar de 20 de întrebări, cu un scor minim necesar pentru promovare de 17 puncte, unde se vor testa noțiunile teoretice și o proba practica, unde se vor testa aptitudinile și comportamentul în poligon, cu indicații de la distanță.

Permis 16 ani - ce poți conduce cu categoria B1

permis auto

Categoria B1 a permisului de conducere îți oferă posibilitatea să conduci autovehicule cu trei sau patru roți, cu o masă maximă autorizată de maximum 400 kg, în plus față de masa vehiculului gol, și cu o viteză maximă de 45 km/h. Această categorie este destinată în special vehiculelor de tip quad și microcar-uri.

Microcar-urile sunt autovehicule cu patru roți, cu o lungime maximă de 3,5 metri și o lățime maximă de 1,5 metri. Acestea sunt de obicei echipate cu motoare mici cu o putere de maximum 15 kW. Printre cele mai populare exemple de microcar-uri pe care le poți conduce de la 16 ani se numără: Ligier JS50, Aixam City, Microcar M.Go, JDM Simpa și altele.

Quad-urile sunt vehicule cu patru roți și pot avea o putere maximă de 15 kW. Printre exemplele de quad-uri se numără: Quadro Qooder, Aeon Cobra, Yamaha Raptor, Polaris Sportsman și altele. Este recomandat pentru cei ce doresc să obțină un permis 16 ani să înceapă să conducă quad-uri.

Acte necesare pentru înscriere la școala de șoferi categoria B1

La fel ca și la categoria A1, persoanele cu vârsta minimă de 15 ani și 9 luni pot începe școala pentru obținerea permisului de conducere B1. Acestea trebuie să aibă la dosar următoarele acte pentru a se putea înscrie:

  • Cerere tip gratuită
  • Aviz valabil 6 luni conform art. 5 din norme pentru a dovedi că este apt din punct de vedere psihologic
  • Fișa medicală auto valabilă 1 an
  • Certificat de cazier judiciar cu mențiunea "examen auto" valabil 6 luni (se poate obtine de la orice sectie de politie cu birou de cazier judiciar, pe loc si fara costuri);
  • Copie dupa Buletin de Identitate / Carte de Identitate;
  • Fisa de scolarizare realizata la sediul scolii;
  • Taxa Permis 89 LEI (se achita la Posta Romana, BCR, ghiseu online).

Categoria AM - motor pentru persoanele sub 16 ani

Persoanele care vor să intre și mai devreme pe șoselele publice, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, care oferă posibilitatea manevrării unui motor cu ardere internă cu două sau trei roți, cu o putere maximă de 4 kW și o cilindree maximă de 50 cm³.

Acestea sunt destinate în special pentru utilizare urbană și pot fi conduse pe pistele pentru biciclete, precum și pe șosele cu o viteză maximă de 45 km/h. Categoria AM este destinată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani.

Școala TEO - locul unde viitori șoferi se pot bucura de instruire la un preț accesibil

Ai 16 ani și dorești să devii șofer înainte de a deveni major? Cunoști pe cineva care este interesat de obținerea unui permis de categoria A1, AM sau B1? Alege să urmezi cursurile la Școala TEO. Prețurile pornesc de la 600 de lei pentru categoria AM, 1700 de lei pentru categoria A1 și 2950 de lei pentru categoria B1.

Ești pregătit să devii șofer? Intră pe vreaupermis.ro și alege-ți cursurile auto chiar acum!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sofer

Articole recomandate

Citeste si despre