Meditatii gratuite pentru aspirantii la Medicina, dar fara posibilitati. Un proiect de suflet si cu suflet

/ / Modificat: 2021-08-04
Meditatii gratuite pentru aspirantii la Medicina, dar fara posibilitati. Un proiect de suflet si cu suflet

Doi profesori de biologie care s-au visat medici, dar nu au avut posibilitatea sa-si urmeze chemarea din motive financiare, au decis sa le ofere elevilor care aspira la Facultatea de Medicina o sansa pe care ei nu au avut-o. Gratuit!

Facultatea de Medicina este considerata o facultate exclusivista nu doar datorita nobletii meseriei pentru care ii pregateste pe studenti, ci mai ales pentru ca acolo nu intra oricine. Este nevoie de multa pregatire si cei mai multi dintre aspiranti fac din timp meditatii pentru a putea spera la o nota de intrare. Prin urmare, cine poate investi, are o sansa; cine nu, poate doar sa spere ca va reusi sa invete suficient pentru a se descurca cu subiectele de la examenul de admitere.

O sansa pentru elevii fara posibilitati

Doi profesori din Iasi care nu au uitat de unde au plecat si care nu au reusit sa devina medici, au demarat, in urma cu 10 ani, un proiect pentru copiii care vor la Medicina, dar nu au posibilitati materiale pentru a se pregati suplimentar.

Nina si Mircea Nedea sunt amandoi profesori de Biologie, la doua mari colegii din Iasi - "Costache Negruzzi" si "Mihai Eminescu". In copilarie isi doreau sa fie medici, dar lipsa de posibilitati a familiilor i-a fortat sa se reorienteze, scrie Scoala9.ro. Cum nu dispuneau de resursele financiare necesare pregatirii suplimentare pentru Medicina, au devenit profesori, iar acum isi doresc ca alti copii aflati in situatia lor de atunci sa nu mai fie privati de sansa de a-si urma inclinatia.

Cei doi au decis, in urma cu 10 ani, cand admiterea la facultatile de medicina si farmacie se sustinea in primul rand din materia biologie, sa creeze un sistem pentru a-i ajuta pe copiii din familii fara posibilitati. Au realizat sesiuni speciale de pregatire la biologie, au aprofundat materia intr-un mod care nu se putea face la clasa. Totul benevol.

Imi pare foarte rau sa spun ca in tineretea mea, daca as fi avut un ajutor la fizica, eram cu siguranta astazi medic. Dar poate nu eram mai buna decat sunt, astazi, profesor. Uneori trebuie sa credem ca ne nastem cu un destin. - prof. Nina Nedea.

Proiectul a luat amploare

Proiectul lor de suflet a devenit popular si a obtinut finantare de la Asociatia "Alexandru Ioan Cuza" in Iasi, care ii sustine si azi, cand proiectul a crescut, pentru ca examenul nu se mai sustine doar la biologie, ci si la fizica sau chimie.

Elevii dornici sa studieze suplimentar pentru admiterea la Medicina, dar care nu isi permiteau acest lucru, erau selectati initial prin intermediul altor profesori de biologie.

In primul an am avut 49 de elevi. In primii patru ani in proiect am fost doar eu si sotia mea, fiindca examenul se dadea din materia de biologie, din cinci manuale din cele opt alternative existente. - prof. Mircea Nedea.

Cand diferentele intre prima nota de la buget si prima de la taxa erau uneori de doar cateva zecimi, era foarte usor sa ratezi locurile fara plata. Cand o parte dintre elevii din prima generatie pregatita in cadrul proiectului lor de suflet au intrat pe locurile cu taxa la Medicina, iar suma de 8.500 de lei pe an era greu sau imposibil de suportat de o familie modesta, cei doi profesori au inceput sa caute finantare, pentru a-i sprijini pe studenti macar in primii ani de studiu. Au gasit sprijin la Asociatia "Alexandru Ioan Cuza" in Iasi, iar azi se pot lauda ca au format o echipa din care fac parte si profesori de fizica si chimie, dedicati pentru a-i ajuta pe copiii fara posibilitati sa isi urmeze visul.

Taguri Meditatii copii Facultatea de medicina

Articole recomandate

Citeste si despre