Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca procurorii au procedat abuziv in cazul Sorinei Sacarin

/ / Modificat: 2020-07-14
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca procurorii au procedat abuziv in cazul Sorinei Sacarin

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a procedat abuziv in cazul fetitei din Baia de Arama, care a fost adoptata de o familie din SUA. Sorinei i-a fost incalcat dreptul la libera circulatie si dreptul de a parasi tara.

Instanta a pronuntat aceasta decizie dupa ce familia adoptiva a fetitei a depus o plangere impotriva procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga si a procurorului general de la acea vreme Bogdan Licu, reclamand, printre altele, retinerea pasaportului copilei.

Documentul le-a fost restituit parintilor adoptivi ai Sorinei dupa aproape o luna, la data de 19 iulie 2019.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie:

“In conformitate cu dispozitiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedura penala, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, admite plangerea formulata de petentii Sacarin Ramona Elena si Sacarin Gabriel, in calitate de reprezentanti ai minorei Sacarin Sorina, impotriva dispozitiei procurorului privind predarea sub luare de dovada a pasaportului minorei Sacarin Sorina din continutul Ordonantei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Constata ca a fost incalcat dreptul la libera circulatie al minorei Sacarin Sorina, prevazut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Revoca dispozitia privind predarea sub luare de dovada a pasaportului minorei Sacarin Sorina din continutul Ordonantei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Ia act ca pasaportul a fost restituit minorei Sacarin Sorina, prin reprezentantii legali Sacarin Ramona Elena si Sacarin Gabriel, la data de 19 iulie 2019.” Decizia este definitiva.

Sursa: libertatea.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre