De la samanta in ceasca.10 Etape necesare prepararii cafelei

/ / Modificat: 2021-06-23
De la samanta in ceasca.10 Etape necesare prepararii cafelei

Iti place cafeaua? Nu iti poti imagina cum ar fi viata ta daca nu ai bea in fiecare dimineata macar o ceasca de cafea? De cand sunt plantate si pana sunt culese, comercializate si in final preparate, boabele de cafea trec printr-o serie de pasi esentiali fabricarii unei cafele cu adevarat de calitate. Iata care sunt acestia:

#1 Plantarea

Inainte sa ajunga in cestile din intreaga lume, boabele de cafea au avut o viata. Ea incepe cu stadiul de samanta si in mod paradoxal, se termina tot cu stadiul de samanta.

Daca nu sunt procesate, semintele de cafea se pot planta in pamant, iar daca sunt ingrijite corespunzator, se transforma in copaci.

#2 Culesul

In functie de soi, dureaza cam trei sau patru ani pentru o plata de cafea sa dea rod. Fructul se numeste cireasa si seamana foarte mult cu ciresele traditionale.

In general, fructele de cafea se recolteaza doar odata pe an. Dar in tari cu o clima foarte calda, ca de exemplu Columbia, copacii de cafea infloresc de doua ori si atunci si recoltarea are loc de doua ori.

#3 Procesarea

Odata ce fructele de cafea au fost culese, ele trebuie procesate in cel mai scurt timp posibil. Exista doua metode de a procesa fructele de cafea. Una din ele este metoda uscata, care presupune lasarea boabelor de cafea in bataia razelor de soare, iar cealalta este metoda umeda, care presupune mai intai indepartarea semintei de pulpa.

#4 Uscarea

Chiar si fructele procesate prin metoda umeda necesita o perioada de uscare la soare, intinse pe niste suprafete mari, astfel incat sa nu stea unele peste celelalte.

#5 Pregatirea

Boabele de cafea nu merg la export incapsulate in fruct, asa cum au fost culese. Ele sunt mai intai decojite, lustruite si sortate si abia apoi iau calea tarilor straine.

#6 Exportul

Boabele de cafea decojite, numite de experti cafea verde, se incarca in saci cu intaritura de plastic si se exporta in tari din intreaga lume. Se estimeaza ca, in prezent, productia de cafea se ridica la 152.7 milioane de saci a cate 60 de kilograme pe an.

#7 Degustarea

Ca si vinul si alte bauturi pretentioase, cafeaua se degusta. Degustatorul de cafea se numeste cupper si atunci cand incearca bauturi preparate din boabe noi de cafea le analizeaza nu doar gustul, ci si aspectul.

#8 Prajirea

Prajirea transforma cafeaua verde in cafea neagra si aromata pe care o putem cumpara din magazinele de specialitate. Majoritatea masinilor de prajit cafea prajesc boabele la o temperatura de aproape 300 de grade Celsius si se misca incontinuu pentru a evita arderea lor. Boabele sunt gata cand ajung la o temperatura interna de 200 de grade Celsius.

#9 Macinarea

Macinarea cafelei se face in general de comercianti inainte ca ea sa ajunga pe raft. Dar exista si persoane care prefera sa macine cafeaua acasa, cu ajutorul unor espressoare care nu doar prepara bautura propriu-zisa, ci macina si boabele de cafea.

#10 Prepararea

Si iata ca am ajuns in sfarsit si la preparare. Chiar daca la prima vedere pare simpla, prepararea unei cesti de cafea desavarsita necesita pasiune si experienta. Sa faci o ceasca de cafea demna de servit in cafenele presupune mai mult decat sa torni apa clocotita peste cafeaua macinata, cumparata din magazin. De aceea, daca vrei ca ori de cate ori te trezesti dimineata sa poti savura o ceasca de cafea proaspata inca de la prima ora, investeste intr-un espressor premium. in magazinul online techstore.ro gasesti o gama foarte variata de espressoare, la fel ca si plite, aragazuri, frigidere, hote si multe alte aparate electrocasnice de top.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre