Cum se va face testarea COVID-19 in scoli? Explicatiile secretarului de stat in Ministerul Sanatatii

/ / Modificat: 2021-01-18
Cum se va face testarea COVID-19 in scoli? Explicatiile secretarului de stat in Ministerul Sanatatii

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, medicul epidemiolog Andreea Moldovan, a explicat cum se va face testarea COVID-19 in scoli, in momentul in care elevii si profesorii vor reveni fizic la cursuri. 

Testarea in scoli este luata in calcul ca masura de preventie impotriva raspandirii coronavirusului odata cu redeschiderea unitatilor de invatamant pe 8 februarie. 

„Vom elabora in colaborare cu Institutul National de Sanatate Publica (INSP) o strategie de testare in scoli. De asemenea, elaboram un ghid de conduita in scoli, pentru ca e foarte important ca scolile sa stie ce au de facut. Testarea cu antigen e relativ simpla, are avantajul de timp rapid de executie. Testarile se vor face prin cabinetele scolare pe care ne vom axa pentru prelucrarea si interpretarea acestora”, a declarat Moldovan.

Un elev depistat pozitiv, toti colegii testati 

Ministrul Sanatatii, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca in cazul in care un elev dintr-o clasa va fi  depistat pozitiv, atunci toti colegii sai vor fi testati. Dascalii si personalul din scoli sunt inclusi in etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19. Doar cei care doresc si se inscriu pe liste.

Cine va fi testat in scoli

"Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacti. La persoanele asimptomatice senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contactilor directi", a anuntat medicul epidemiolog Andreea Moldovan.

Cine va face testarea in scoli

“Cel mai corect este sa se faca in cabinetul scolii, pentru ca e un test care poate sa aiba un potetial de risc. Procedura nu este complicata. E foarte important ce facem apoi cu informatia. O parte din teste sunt in tara, au fost distribuite de IGSU. Urmeaza sa avem o centralizare a celor ramase si cel mai important e sa avem si teste suplimentare. Testarea va fi facuta, in principiu, de personalul medical angajat al scolilor. Incepand de saptamana viitoare vom organiza comunicari online cu cadrele didactice, ca sa le aducem informatiile medicale corecte", a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii. 

Franta si-a propus sa testeze de coronavirus 1 milion de copii si profesori pe luna

Ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran, a anuntat ca intentioneaza sa faca testari in masa in cadrul scolilor, aproximativ 1 milion de elevi si profesori pe luna. 

Presedintele Consiliului stiintific Jean-François Delfraissy a pledat pentru o consolidare a normelor de sanatate in scoli, „cu masuri de supraveghere mult mai stricte”, recomandand in acelasi timp „mentinerea scolilor deschise”.

Acelasi mesaj l-a reiterat si premierul Jean Castex in cadrul conferintei saptamanale de presa privind situatia pandemiei. El a declarat ca mentinerea scolilor in scenariul clasic este un „obiectiv fundamental”.

Franta a fost „tara care a mentinut cele mai multe zile de scoala pentru copiii sai” in 2020. Blanquer a anuntat ca masura unui scenariu hibrid va fi mentinuta in licee dupa 20 ianuarie, cand se prevedea trecerea la un scenariu clasic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Test covid

Articole recomandate

Citeste si despre