Rolul jocului in dezvoltarea copilului

/ / Modificat: 2020-08-24
Rolul jocului in dezvoltarea copilului

Jocul este unul dintre principalele moduri in care un copil invata si se dezvolta. Il ajuta sa-si fortifice increderea in sine, dar si sa se distreze.

Copiii mici isi pot dezvolta multe abilitati prin puterea jocului, precum cele lingvistice, emotionale, creative si sociale. Jocul ajuta la alimentarea imaginatiei unui copil si il ajuta sa invete deprinderi esentiale in viata: rezolvarea problemelor, colaborarea cu ceilalti si multe altele.

Jocuri pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Jocul este esential in procesul de dezvoltare, deoarece contribuie la bunastarea cognitiva, fizica, sociala si emotionala a copilului. Totodata, jocul ofera o oportunitate perfecta pentru parinti de a fi pe deplin alaturi de copii. 

Prin intermediul activitatilor zilnice, copilul isi dezvolta, printre altele, capacitatea de concentrare. Iata cateva metode de joaca pentru prichindei:

  • Jocul cu nisip si apa poate fi o introducere timpurie in stiinta si matematica. De exemplu, copilul constientizeaza ca apa este fluida, nu solida si ca poate fi masurata in recipiente de dimensiuni diferite.
  • Jocul cu aluat sau cu lut, desenul si pictura, precum si jocul cu papusile sunt activitati care incurajeaza creativitatea, imaginatia si exprimarea sentimentelor.
  • Jocurile de lego, prin care copiii invata sa construiasca diferite obiecte, precum si jocurile care ii ajuta sa recunoasca diferite forme si marimi sunt esentiale pentru ca cel mic sa invete sa gandeasca logic.
  • Jocul cu mingea, alergatul, dansul, cataratul, mersul pe bicicleta ori pe trotineta sunt activitati care ii ajuta pe copii sa isi coordoneze miscarile corpului si sa isi dezvolte flexibilitatea si forta.
  • Jocurile in care copiii trebuie sa cante in timp ce danseaza sau sa exerseze la diferite instrumente ii ajuta pe acestia sa isi dezvolte ritmul si urechea muzicala.

Este important ca un copil sa afle de mic faptul ca a invata si a te juca sunt activitati recreative si amuzante la orice varsta. De aceea, este bine ca parintii sa se joace zilnic cu copiii si, daca cei mici vor sa experimenteze lucruri noi, sa le dea voie sa faca acest lucru.

O tricicleta, o bicicleta, o pereche de role sau o trotineta copii sunt doar cateva dintre „echipamentele“ pe care cei mici ar trebui sa le aiba in timpul copilariei. Majoritatea copiilor adora sa mearga cu bicicleta, sa faca intreceri intre ei si sa exploreze locuri necunoscute. Totodata, plimbarile cu trotineta prin parc ii ajuta sa elibereze energia acumulata, sa isi dezvolte musculatura si le confera un sentiment de independenta. Jocul presupune, asadar, si foarte mult sport, de aceea, nu ar trebui sa lipseasca din viata niciunui copil. Cu atat mai mult cu cat joaca si recreerea se numara printre drepturile copiilor reglementate de Conventia asupra Drepturilor Copilului, adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1989. 

De ce au nevoie copiii sa se joace

Jocul este important pentru dezvoltarea neurologica a copilului. Prin joaca, cel mic isi va dezvolta creierul intr-un mod sanatos, intrucat activitatile educative si recreative ajuta la intarirea multor legaturi neuronale, care, daca n-ar fi folosite, ar disparea sau s-ar slabi.

De asemenea, copiii isi dezvolta abilitatile sociale. Nu toti copiii sunt prietenosi si dornici sa interactioneze cu ceilalti. Unii dintre ei au nevoie de cate un imbold, pentru a constientiza ca interactiunea cu ceilalti copiii sau cu persoanele adulte poate fi amuzanta si educativa. Iar joaca poate face acest lucru. Cei mici invata, astfel, sa imparta cu ceilalti bunurile lor, sa ia decizii si sa se comporte cuviincios atunci cand fac parte dintr-un grup. Desi interactiunea cu ceilalti este importanta, si copiii care se joaca singuri isi dezvolta increderea in sine si invata sa ia decizii.

Asadar, fie ca este vorba despre activitati in aer liber sau experimente in casa, fie ca se alatura unui grup sau prefera sa fie singuri, copiii au nevoie sa se joace inca din primii ani de viata. 

Sursa foto: Yuganov Konstantin/ Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre