Cercetatorul care a modificat genetic 3 copii vine cu o noua propunere socanta. Vrea sa modifice embrionii umani

/ / Modificat: 2023-07-05
Cercetatorul care a modificat genetic 3 copii vine cu o noua propunere socanta. Vrea sa modifice embrionii umani

Controversatul om de stiinta chinez He Jiankui a starnit rumoare in intreaga lume in anul 2018 cand a marturisit ca a creat primii copii modifcati genetic. Cercetatorul are acum un nou plan si a facut inca o propunere socanta: modificarea embrionilor umani, pentru a ajuta populatia in varsta. 

He a fost condamnat la trei ani de inchisoare 

In anul 2019, He a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru „practici medicale ilegale”. El a reaparut in spatiul public anul trecut, cand a anuntat ca isi deschide un laborator in Beijing. 

De atunci, este foarte activ pe retelele de socializare unde posteaza frecvent despre cercetarile sale, care s-au concentrat acum pe devoltarea unei terapii genice pentru bolile rare. De asemenea, el a facut din nou o propunere socanta, despre care expertii spun ca este lipsita de etica si foarte periculoasa.

Cercetatorul-care-a-modificat-genetic-3-copii-vine-cu-o-noua-propunere-socanta.-Vrea-sa-modifice-embrionii-umani

Tehnica propusa de He, impact asupra ADN-ului uman de-a lungul mai multor generatii

Noua tehnica propusa de He este considerata periculoasa de oamenii de stiinta deoarece ar putea avea impact asupra ADN-ului uman de-a lungul mai multor generatii. In cercetarea sa, He spune ca tehnica sa ar implica modificarea genetica a embrionilor de soarece si apoi a ovulelor fertilizate umane pentru a testa daca o mutatie „confera protectie impotriva bolii Alzheimer”. 

„Imbatranirea populatiei este de o importanta majora, atat ca problema socioeconomica, cat si ca presiune asupra sistemului medical... In prezent, nu exista niciun medicament eficient pentru boala Alzheimer”, a scris el intr-un document. 

Acest experiment ar insemna un oul fertilizat anormal, care nu poate implantat in uterul unei femei pentru ca sarcina nu ar putea fi dusa la termen si ar fi necesare „aprobare guvernamentala si autorizare etica” inainte de experimentare, spune cercetatorul. 

Oamenii de stiinta spun ca tehnica propusa nu este una solida stiintific

China a inasprit in ultimii ani regulile si standardetele ce afecteaza modificarea genelor umane. 

„Totul este, pe scurt, o nebunie”, a spus Peter Dröge, profesor asociat la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore, care se concentreaza pe genetica moleculara si biochimica. 

„Practic, el vrea sa modifice genetic specia umana, astfel incat sa nu faca Alzheimer. Sunt foarte surprins ca apare din nou cu asta”, a adaugat Dröge. 

Specialistul Dröge sustine ca modificarea genetica a unui embrion in vederea unei boli atat de complexe, care afecteaza in general oamenii spre sfarsitul vietii, este este „foarte discutabila”. 

„Practic, el vrea sa modifice genetic specia umana, astfel incat sa nu faca Alzheimer. Sunt foarte surprins ca apare din nou cu asta”, a adaugat Dröge. 

 „Nu voi face niciun experiment pana cand nu voi obtine autorizatia guvernamentala si, de asemenea, voi obtine aprobarea unui comitet international de etica cu bioeticieni din SUA si Europa”, a adaugat el. 

Cine este He Jiankui 

He Jiankui a devenit cunoscut in intreaga lume in anul 2018 cand a facut anuntul socant ca a modificat genele a doua fetite gemene inainte de nastere. Ulterior, s-a aflat ca de fapt a existat si un al treilea copil modificat genetic. El a fost demis de la Universitatea din Shenzhen si condamnat la trei ani de inchisoare pentru fapta sa, catalogata de oamenii de stiinta drept lipsita de etica si foarte periculoasa. 

Dupa eliberare, He nu a regretat nimic si a spus doar ca s-a grabit cu procedura. Nu si-a cerut scuze pentru fapta sa. 

„M-am gandit de mult timp la ceea ce am facut in trecut. Pentru a rezuma intr-o singura propozitie: am facut-o prea repede”, a spus He.

Surse: cnn.com, digi24.ro, news.ro
Foto: Freepik, Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Modificari Genetica

Articole recomandate

Citeste si despre