Ce reguli vor trebui respectate odata cu redeschiderea scolilor

/ / Modificat: 2021-02-03
Ce reguli vor trebui respectate odata cu redeschiderea scolilor

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a explicat cateva dintre regulile ce vor trebui respectate odata cu redeschiderea scolilor si intoarcerea fizica a elevilor la cursuri. Potrivit precizarilor facute de ministrul Cimpeanu, un elev care va prezenta simptome de COVID-19 va fi imediat izolat si testat gratuit.

In fiecare scoala, o persoana cu competente medicale se va ocupa de triajul elevilor si testarea acestora. 

"Ar putea fi un triaj triplu, odata parintii care observa semne, apoi un test rapid antigen si pentru confirmare, un test PCR. Este important ca in fiecare scoala sa existe o persoana cu competente medicale care sa faca aceste teste, sau sa faciliteze accesul pentru un astfel de test. Din pacate, nu este un lucru simplu de facut, stiut fiind public stadiul in care ne gasim in ceea ce priveste personalul medical", a completat ministrul Educatiei.

In urmatoarele zile, Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii vor emite un ordin cu principalele norme ce vizeaza redeschiderea scolilor. 

"Trebuie sa fie un ordin foarte simplu si nu ca cel precedent de 50 de pagini, greu de inteles. Trebuie sa fie un ordin de pana la 10 pagini, in care lucrurile sa fie explicate clar pentru a putea fi aplicate. Toate aceste lucruri au fost discutate cu ministrul Sanatatii si am ajuns amandoi la aceeasi concluzie", a mai spus Sorin Cimpeanu la Antena 3.

La doua cazuri de COVID intr-o clasa se suspenda activitatea scolii 

In cazul in care vor aparea cazuri de infectii cu coronavirus in randul profesorilor, ministrul Educatiei a explicat regulile ce vor trebui urmate. 

"In primul rand daca este vorba de un profesor din invatamantul gimnazial sau liceal, mai ales daca este vorba de o scoala din scenariul galben, profesorul respectiv ar fi mai usor de inlocuit. Lucrurile stau cu totul altfel in invatamantul primar si in gradinite, unde daca s-a imbolnavit un invatator sau un educator, in cazul in care nu exista un cadru didactic de schimb, din pacate scoala in acea clasa va trece in on-line", a precizat ministrul Educatiei. 

"In al doilea rand, daca profesorul are vulnerabilitati clinice certificate medical, orarul poate fi construit in asa fel incat daca profesorul de matematica are contraindicatii medicale cu privire la prezenta fizica, orele de matematica se pot pune separat intr-o zi a saptamanii. In acea zi, elevii nu vor mai merge fizic la scoala, ci vor ramane acasa sa faca online.

"Ne gandim la varianta in care daca apar doua cazuri intr-o clasa, sa fie suspendata activitatea in acea clasa. Daca apare un singur caz, sa nu fie suspendata, dar sa se faca testarea. Nu in toata scoala, ci in clasa. Daca sunt mai multe clase cu mai mult de doua cazuri se suspenda activitatea in intreaga scoala. Daca sunt doi profesori care sunt depistati pozitiv, se trece la suspendarea cursurilor in intreaga scoala", a mai spus Sorin Cimpeanu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Redeschidere scoli

Articole recomandate

Citeste si despre