Care sunt originile Iepurasului de Paste? Cum a aparut povestea simpaticului mustacios care aduce cadouri

/ / Modificat: 2022-04-19
Care sunt originile Iepurasului de Paste? Cum a aparut povestea simpaticului mustacios care aduce cadouri

Sarbatorile de Paste sunt asociate cu Iepurasul de Paste care aduce cadouri si pe care copiii il asteapta mereu cu sufletul la gura. Iepurasul lasa darurile pentru cei mici langa cosuletul cu oua de Paste, pe care copiii il pregatesc seara, inainte de a merge la slujba de Inviere.

La fel ca Mos Craciun care aduce daruri de Craciun, Iepurasul de Paste nu are nicio legatura evidenta cu sarbatoarea religioasa. Si atunci cum de a devenit atat de raspandit in intreaga lume?

Fie ca v-ati intrebat daca Pastele, ca multe alte sarbatori, ar avea radacini pagane, fie ca sunteti pur si simplu curiosi cum a devenit iepurasul un simbol atat de popular in intreaga lume, iti vom spune in randurile care urmeaza care este povestea Iepuraului de Paste. 

Ce legatura exista intre Iepuras si Paste

O teorie privind originile Iepurasului de Paste este ca acesta provine din primele sarbatori pagane din jurul echinoctiului de primavara. Paganii celebrau reinnoirea vietii primavara, precum si zeita zorilor si a fertilitatii, Eostre, care era adesea reprezentata de epure sau de un ou. Pe masura ce crestinismul s-a raspandit in Europa este posibil ca sarbatorile din jurul echinoctiului de primavara sa se fi contopit cu sarbatoarea invierii lui Hristos, deoarece ambele au erau sarbatorite in aceeasi perioada. Se spunea ca misionarii amestecau traditiile pagane cu sarbatorile crestine pentru a face tranzitia mai usoara pentru noii credinciosi, asa ca este posibil ca sarbatorile lui Eostre si Invierea lui Hristos sa fi devenit una singura.

Cele mai vechi dovezi ale unui Iepuras de Paste dateaza din anii 1600, cand este mentionat pentru prima data in scrierile germane, potrivit publicatiei Mental Floss. Se credea ca acest iepure, denumit "Oschter Haws", sau Iepurele de Paste, aducea un cuib de oua colorate pentru copiii care se purtau frumos. Se crede ca, uneori, acesti copii lasau morcovi in cuiburi pentru iepuras, in cazul in care i se facea foame in timpul escapadelor sale nocturne.

Este Iepurasul de Paste real?

Desi nu exista un iepuras real care sa fi servit candva drept iepuras iconic, se spune ca legendarul iepure care depune oua ar fi fost adus in America de imigrantii germani in anii 1700, potrivit History. Dupa cum s-a mentionat, copiii faceau cuiburi pentru ca Oschter Haws sa lase in urma oua. Traditia s-a raspandit in SUA, unde cadourile iepurelui au devenit in cele din urma ciocolata, bomboane si mici bunatati, iar cuiburile au fost inlocuite cu cosuri cu "iarba" maruntita. Cosurile de astazi sunt adesea mult mai elaborate si includ jucarii, bomboane si bani sau jucarii mici ascunse in oua de plastic.

Figurinele de ciocolata in forma de iepurasi isi au originea tot in Germania, aparand pentru prima data in 1800. 

De ce este Iepurasul de Paste este cel care aduce oua si nu o gaina?

Dupa cum am precizat, in urma cu peste 400 sute de ani, iepurele si oul s-au impletit cu sarbatoarea primaverii din cauza radacinilor lor pagane care reprezinta fertilitatea si renasterea. Astfel, aceste doua imagini s-au contopit in iepurele care depune oua, potrivit traditiei germane, in locul unei gaini (asa cum este logic). Insa, indiferent cine depune ouale, acestea sunt o imagine proeminenta de Paste, atat in Europa cat si in America.  

Un singur lucru este insa sigur. Iepurasul de Paste va continua an de an sa aduca bucurie pe chipurile copiilor din intreaga lume. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paste copii

Articole recomandate

Citeste si despre