Sambata Mare este o zi de adanca incarcare spirituala, aflata intre durerea Vinerei Mari si bucuria Invierii. Este ultima zi din Postul Pastelui si un moment al tacerii, al rugaciunii si al asteptarii luminii.
Traditiile din aceasta zi variaza de la o zona la alta, dar toate au in comun ideea de curatare, a casei, a trupului si a sufletului pentru a intampina cum se cuvine Invierea Domnului.
Semnificatia Sambetei Mari
Aceasta zi aminteste de timpul in care trupul lui Iisus Hristos a stat in mormant, iar sufletul Sau a coborat in iad pentru a elibera sufletele celor drepti.
Este o zi de liniste, dar si de speranta. Biserica nu oficiaza in aceasta zi slujba Liturghiei obisnuite, ci se pregateste pentru slujba speciala de seara, a Invierii.
Obiceiuri si traditii de Sambata Mare
1. Curatenia generala a casei si gospodariei
Este o traditie bine inradacinata ca pana in Sambata Mare totul sa fie curatat temeinic: casa, curtea, hainele, vasele. Nu doar pentru a arata respect fata de sarbatoare, ci si ca simbol al purificarii.
2. Pregatirea cosului pascal
In multe zone, credinciosii pregatesc un cos cu bucate sfintite pentru a-l duce la biserica in Noaptea Invierii sau a doua zi, de Paste.
Cosul contine de obicei:
-
oua rosii (simbolul sangelui lui Hristos si al vietii)
-
pasca (paine dulce sau branzoasa cu cruce pe ea)
-
cozonac
-
carne de miel (friptura, drob)
-
vin rosu
-
sare si usturoi (in unele zone)
3. Vopsitul oualor
Desi in multe gospodarii ouale se vopsesc in Joia Mare, Sambata este ziua in care se finalizeaza acest obicei, mai ales in familiile care n-au reusit sa termine toate pregatirile in timpul saptamanii.
4. Gatitul mancarurilor traditionale
Sambata Mare este dedicata si pregatirii bucatelor de Paste: friptura de miel, drob, pasca, cozonaci, oua umplute, ciorba de miel si alte bunatati traditionale.
Toate acestea se pregatesc cu grija, dar in tacere si rugaciune, evitand zgomotul sau veselia excesiva, ca semn de respect pentru Patimile Domnului.
Cum ne pregatim pentru Noaptea Invierii
1. Trairea spirituala
Este important ca aceasta zi sa nu fie doar despre curatenie si mancare. Multi aleg sa mearga la biserica pentru denia din Sambata Mare, iar apoi se retrag in liniste, in asteptarea slujbei de la miezul noptii. Este un timp ideal pentru reflectie, rugaciune si impacare sufleteasca.
2. Pregatirea lumanarii pentru Inviere
Fiecare credincios merge la biserica in Noaptea Invierii cu o lumanare, simbol al Luminii lui Hristos. Aceasta trebuie sa fie alba sau decorata simplu, fara excese comerciale, si se pastreaza aprinsa cat mai mult timp uneori chiar pana acasa, unde unii obisnuiesc sa faca cu ea semnul crucii pe tocul usii.
3. Hainele de sarbatoare
Traditia cere ca in noaptea de Inviere sa purtam haine curate, uneori noi, in semn de reinnoire si respect. De obicei se evita negrul, iar oamenii se imbraca in culori deschise sau traditionale.
4. Postul pana la Inviere
Desi unii au inceput pregatirile culinare, credinciosii tin post pana dupa miezul noptii, cand gusta din bucatele sfintite, dupa intoarcerea de la slujba. Este o renuntare constienta pentru a pastra sensul profund al sarbatorii.
Ce evitam in Sambata Mare
-
Nu se lucreaza la camp sau in gradina.
-
Nu se spala rufe sau se fac treburi grele in gospodarie.
-
Se evita certurile, zgomotul si distractiile.
-
Nu se consuma mancare „de dulce” pana dupa slujba Invierii.
Sambata Mare nu este doar o zi de asteptare, ci una de purificare interioara si de pregatire pentru minunea Invierii. Este ziua in care intreaga casa si, mai ales, sufletul trebuie sa fie curat. Prin respectarea traditiilor, prin rugaciune si smerenie, intampinam cu adevarat Lumina Pastelui.
Foto: Freepik.com