Alternativa la carnea de miel de Paste pentru copii: 5 idei delicioase si sanatoase

/ / Modificat: 2025-04-18
Alternativa la carnea de miel de Paste pentru copii: 5 idei delicioase si sanatoase

Pastele este un moment special pentru familie, un prilej de a petrece timp impreuna, de a celebra traditiile si de a savura preparate traditionale.

Totusi, exista o realitate cu care se confrunta multi parinti: nu toti copiii iubesc carnea de miel, iar aceasta preferinta alimentara poate crea dificultati atunci cand vine vorba de masa de Paste.

Iata cateva alternative la carnea de miel care vor face deliciul celor mici si care vor respecta in continuare traditiile pascale.

1. Carne de pui sau curcan – o alternativa mai blanda si la fel de gustoasa

Daca micutii nu sunt fani ai carnii de miel, poti opta pentru carne de pui sau curcan. Acestea sunt mai usor de digerat si, de obicei, sunt mai apreciate de copii.

Poti pregati piept de pui la cuptor, gatit cu ierburi aromate sau un pui fript cu legume, care va adauga o aroma delicata si mai familiara pentru copii. De asemenea, carnea de curcan este mai slaba si poate fi o optiune excelenta pentru cei mici.

Reteta: Pui la cuptor cu cartofi si morcovi

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui

  • 4 cartofi

  • 3 morcovi

  • 3 linguri ulei de masline

  • Ierburi aromatice (rozmarin, cimbru, oregano)

Mod de preparare:

  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C.

  2. Spala si taie legumele, iar pulpele de pui le asezoneaza cu ulei de masline si ierburi aromatice.

  3. Asaza puiul si legumele pe o tava de copt si pune-le la cuptor timp de aproximativ 40-45 de minute, pana cand puiul este bine rumenit si legumele sunt fragede.

2. Preparatele din peste – o optiune sanatoasa si usor digerabila

Pestele este o alegere sanatoasa si usor digerabila pentru copii, oferind proteine si acizi grasi omega-3 esentiali pentru dezvoltarea creierului.

Poti pregati un file de somon la cuptor, sau un peste alb (cod, dorada), care sunt mai putin grase si mai usor acceptate de cei mici.

Reteta: Somon la cuptor cu legume

Ingrediente:

  • 2 fileuri de somon

  • 1 dovlecel

  • 1 ardei gras

  • 1 lingura ulei de masline

  • Suc de lamaie

  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C.

  2. Asaza fileurile de somon pe o tava de copt, stropite cu ulei de masline si sucul de lamaie.

  3. Taie legumele in rondele si adauga-le langa peste.

  4. Condimenteaza cu sare si piper si coace totul timp de 25-30 de minute pana cand somonul este fraged si legumele sunt gatite.

3. Plantele si legumele – alternativa vegetariana ideala

Pentru copiii care nu vor sa consume carne deloc, Pastele poate fi o ocazie perfecta pentru a le introduce preparate vegetariene care respecta traditiile pascale.

Poti pregati o placinta de spanac sau branza, salate bogate in legume de sezon, sau preparate pe baza de leguminoase. Acestea nu doar ca sunt gustoase, dar sunt si foarte hranitoare si pline de nutrienti.

Reteta: Placinta cu spanac si branza

Ingrediente:

  • 500 g spanac proaspat

  • 300 g branza de vaci

  • 1 pachet de aluat pentru placinta

  • 2 oua

  • 1 ceapa mica

  • 1 lingura ulei de masline

  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  1. Soteaza ceapa taiata marunt intr-o lingura de ulei pana devine moale.

  2. Adauga spanacul si gateste-l pana se inmoaie.

  3. Amesteca spanacul cu branza de vaci si ouale batute. Condimenteaza cu sare si piper.

  4. Impatureste umplutura in aluat si coace placinta la 180°C timp de 30 de minute sau pana cand aluatul devine aurie.

4. Chiftelute sau hamburgeri din legume si cereale

O alta alternativa delicioasa si sanatoasa pentru masa de Paste sunt chiftelutele din legume sau hamburgerii vegetali. Acestea sunt o alegere excelenta pentru copiii care nu vor carne, dar care vor un preparat familiar, pe care il pot manca cu mana.

Reteta: Chiftelute de naut cu legume

Ingrediente:

  • 400 g naut fiert

  • 1 morcov ras

  • 1 ceapa mica

  • 2 linguri faina integrala

  • 1 lingura de susan

  • Sare, piper si ierburi de provence

Mod de preparare:

  1. Paseaza nautul intr-un bol mare pana obtii o pasta. Adauga morcovul ras, ceapa tocata marunt si faina.

  2. Formeaza chiftelute mici din amestecul obtinut si prajeste-le in ulei de masline pana devin aurii si crocante.

  3. Serveste-le cu iaurt sau sos de rosii.

5. Oua – vedetele mesei de Paste

Ouale sunt simbolul Pastei si pot fi un ingredient principal pentru copii, mai ales ca sunt bogate in proteine si pot fi preparate intr-o varietate de moduri. Poti face oua fierte umplute cu crema de branza sau cu avocado, oua umplute cu legume sau chiar o omleta cu legume proaspete.

Reteta: Oua umplute cu avocado si branza de vaci

Ingrediente:

  • 6 oua fierte tari

  • 1 avocado

  • 100 g branza de vaci

  • Sare si piper

Mod de preparare:

  1. Taie ouale fierte pe jumatate si scoate galbenusurile.

  2. Amesteca galbenusurile cu avocado pasat si branza de vaci.

  3. Umple albusurile cu amestecul obtinut si condimenteaza cu sare si piper.

Daca traditia carnii de miel nu este pe gustul copiilor, nu inseamna ca Pastele nu poate fi la fel de delicios si special. Cu putina imaginatie si ingredientele potrivite, poti pregati mese de Paste care sa fie apreciate de toata familia, chiar si de cei mici care nu vor carne de miel.

Alege preparatele care sunt sanatoase, usor de digerat si care respecta gusturile copiilor, si transforma aceasta sarbatoare intr-o experienta culinara de neuitat!

 

Foto: Freepik.com

Taguri Peste alimentatie copii Paste copii

Articole recomandate

Citeste si despre