Anunt pentru femeile aflate in concendiu de maternitate! Cum se schimba legea

/ / Modificat: 2019-10-22
Anunt pentru femeile aflate in concendiu de maternitate! Cum se schimba legea

Femeile care se afla in concediu de crestere pentru copil (CCC) vor putea ingriji, pe langa micutul propriu, un alt copil si astfel sa-si majoreze veniturile, potrivit unui proiect legislativ adoptat de senatori. Dupa cum stabileste legislatia momentului, o persoana nu poate lucra ca bona decat ca angajata la o firma de bone acreditata pentru asta sau pe cont propriu, ca persoana fizica autorizata, scrie avocatnet.ro. 

Astfel, potrivit propunerii legislative, mamele "care au unul sau doi copii si beneficiaza de concediu de crestere a copilului, conform legii, pot primi un copil in ingrijire, altul decat cel propriu/cei proprii, in calitate de bone."

Cati bani vor castiga mamele care vor lucra ca bone 

Mamele care vor lucra ca bone vor primi lunar de la stat, pentru un copil luat in ingrijire, o suma de bani egala cu valoarea salariului minim pe economie. Fondurile pentru plata mamelor aflate in CCC ce lucreaza ca bone vor fi asigurate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, acelasi minister urmand sa stabileasca si sa implementeze si procedurile necesare pentru efectuarea acestor plati.

Proiectul nu ia in calcul limita veniturilor pe care le poate obtine o persoana aflata in CCC simultan cu indemnizatia aferenta. Recent, aceasta limita a fost majorata si a ajuns la 6.250 de lei pe an. In acest caz, mamele ce vor dori sa lucreze ca bone vor trebui sa o faca fie doar pana ating acest prag anual, fie sa renunte la indemnizatia de crestere.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea legii a fost adoptata de Senat. Pentru a intra in vigoare aceasta trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor si apoi promulgata de presedinte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre