A fost adoptat proiectul "zile libere pentru parinti" cand se inchid scolile. Vor primi 75% din salariu

/ / Modificat: 2020-03-12
A fost adoptat proiectul

Proiectul de lege care obliga angajatorii sa acorde zile libere platite parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii in cazul unor situatii speciale a fost adoptata de Comisia de Munca a Camerei Deputatilor., informeaza Digi24.

"Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu," prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Prevederile se vor aplica parintilor ai caror copii au varsta de pana in 12 ani, inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant si parintilor copiilor cu dizabilitati inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant.

Cati bani primesc parintii

Pentru perioada in care vor sta acasa, parintii vor primi 75% din salariul net. 

Zilele libere platite se vor acorda la cererea unuia dintre parinti, respectiv a tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale.

Prevederile se aplica pe baza unei declaratii pe propria raspundere, semnata de catre ambii parinti, cu exceptia familiilor monoparlamentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada mentionata.

Proiectul va fi trimis plenului Camerei Deputatilor, programat sa inceapa la ora 14:00, care este forul decizional.

Pentru a intra in vigoare, proiectul legislativ trebuie sa fie promulgat prin decret prezidential de presedintele Romaniei si apoi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Digi24

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zile libere Proiect lege Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre