Veste buna pentru parinti. Se dau mai multi bani pentru copii din aprilie

/ / Modificat: 2022-04-05
Veste buna pentru parinti. Se dau mai multi bani pentru copii din aprilie

Parintii cu copii la cresa au primit o veste buna. Valoarea tichetelor de cresa a fost majorata, oficial, cu 30 de lei. Suma acordata pe un voucher de acum este e 520 de lei, iar tichetele sunt valabile pana in septembrie 2022.

Tichetele de cresa sunt un avantaj salarial pentru parint, sunt impozabile, insa nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii. Aceste vouchere se acorda lunar angajatilor care nu beneficiaza de concediu de crestere copil si de indemnizatia aferenta pentru micutii mai mici de 2 ani sau de 3 ani, in cazul celor cu handicap.

Cum se utilizeaza tichetele de cresa

Voucherele primite de parinti pentru a plati cresa copiilor pot fi utilizate exclusiv in acest scop. Pentru a beneficia de ele, unul dintre parinti sau tutorele trebuie sa faca o cerere speciala; nu se vor acorda, insa, asistentilor maternali profesionisti ori persoanelor care au primit copilul in plasament de urgenta.

Documente necesare pentru obtinerea tichetelor de cresa

Odata cu cererea pentru tichetele de cresa solicitantii trebuie sa depuna si alte documente la dosar:

• actul care arata ca un copil este inscris la cresa

• certificatul de nastere al copilului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, de instituire a tutelei sau dispozitia autoritatii tutelare

• declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte ca nu beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului

• livretul de familie

• alte documente solicitate de angajator.

Valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa se indexeaza semestrial cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica si se stabileste prin Ordin al Ministrului Muncii si Justitiei Sociale.

Tichetele de cresa se pot distribui salariatilor pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, incredintat in vederea adoptiei sau dat in plasament. Acestea se acorda angajatilor proprii, pentru cresterea copilului pâna la implinirea vârstei de 3 ani si se asigura integral din costurile angajatorului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre