Cum sunt afectati copiii de trecerea la ora de vara

/ / Modificat: 2022-03-25
Cum sunt afectati copiii de trecerea la ora de vara

In noaptea de 26 spre 27 martie Romania schimba ora. Ora 3 va deveni ora patru, marcand astfel trecerea la ora de vara, care are ca rol folosirea mai buna a luminii soarelui in sezonul cald. Aceasta schimbare are efecte asupra organismului si inclusiv copiii o pot resimti.

Pe de o parte, mai multe ore cu lumina naturala ne ajuta sa ne desfasuram mai bine activitatile, dar sunt si benefice pentru organism. Schimbarea orei este, pentru o vreme, un adevarat soc pentru organism, cu atat mai mult pentru cel al copiilor.

Ora de vara 2022. Dormim mai putin cu o ora

Concret, in noaptea in care se schimba ora in ultimul weekend din martie dormim cu o ora mai putin, in special daca avem o rutina bine stabilita privind ora de culcare si cea de trezire. Cele 60 de minute de somn pierdute vor fi recuperate in timp de organism, iar cei mici se pot resimti chiar mai mult decat adultii, desi ai crede ca sunt mai odihniti.

Creierul si corpul au nevoie de aproximativ doua saptamani pentru a reintra in normal, odata cu reglarea ritmului circadian, care influenteaza ciclurile de somn.

Simptome ale socului schimbarii orei, la copii

Desi ceasurile se dau cu o ora inainte in weekend, iar in noaptea urmatoare pot dormi la fel de mult cum sunt obisnuiti, dereglarea ritmului circadian tot se face simtita.

Copiii pot experimenta urmatoarele senzatii:

• oboseala accentuata

• instabilitate emotionala

• irascibilitate

• diminuarea atentiei

• slabiciune fizica

• dificultati de concentrare

• o stare permanenta de nemultumire

• somnolenta accentuata dimineata sau in timpul zilei.

In loc sa va pierdeti rabdarea cu ei, mai ales ca si organismul adultilor poate resimti din plin efectele schimbarii orei, ganditi-va ca este ceva trecator si ca in scurt timp va veti readapta si totul va revenila normal.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora de vara

Articole recomandate

Citeste si despre