Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

/ / Modificat: 2016-04-28
Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

Te-ai gandit pana acum in ce masura iti lasi copilul sa faca lucruri de unul singur? Din prea multa iubire, numerosi parinti tind sa isi priveze micutii de una dintre cele mai importante cai prin care se pot dezvolta in mod optim: autonomia. 

Daca ai tendinta sa spui  des copilului "nu, lasa, esti prea mic" sau "iti aduce mami, nu umbla tu acolo", sa stii ca gresesti. Copiii adora sa fie implicati in activitatile cotidiene ale familiei si sa indeplineasca anumite sarcini, de parca ar sti mai bine decat cei mari cat de mult conteaza aceste experiente pentru succesul lor in viitor. 

Spune "DA" mai des copilului tau atunci cand intreaba "mami, pot?" si vei creste un viitor adult increzator in fortele proprii. Iata de ce, mai jos!

Ce inseamna autonomia pentru un copil

Autonomia nu trebuie sa fie un privilegiu al varstei adulte, ci o componenta de baza a educatiei pe care o primeste un copil. Atunci cand iti lasi micutul sa impinga el caruciorul de cumparaturi sau sa isi aleaga singur bolul si tacamurile la masa nu ii satisfaci un moft, ci ii consolidezi stima de sine, increderea ca este capabil sa faca anumite lucruri, independenta si dorinta de a obtine satisfactie de pe urma propriilor sale actiuni.

Fiind autonom, mai exact detasat de parinti in anumite circumstante, copilul dezvolta o imagine de sine pozitiva, extrem de importanta pentru un viitor adult de succes. In plus, micutul tau se familiarizeaza cu conceptul de a fi responsabil, ceea ce cu siguranta iti doresti sa se intample.

Cu cat acorzi mai multa libertate (controlata!) copilului tau, cu atat mai increzator va deveni in el insusi. De cate ori i-ai legat sireturile sau i-ai pus hainuta in curier, fara sa iti intrebi prichindelul daca nu vrea el sa se descurce singur? 

De multe ori te grabesti sau poate crezi ca "nu poate inca", fara sa iti dai seama ca de fapt il descurajezi sa faca progrese in dezvoltarea lui. Si sa fii sigura ca micutul tau este mai capabil decat ii dai tu credit!

Idei de stimulare a autonomiei copilului

Cand ar fi momentul potrivit sa iti lasi copilul sa preia controlul in anumite situatii? Cu cat mai curand, cu atat mai bine! Nu de putine ori, copiii ne arata cand este momentul potrivit sa devina, pas cu pas, autonomi in multe aspecte ale vietii lor. Iata cateva idei care te pot inspira:

  • Da-i copilului cate o sarcina pe care sa o indeplineasca in fiecare dimineata: sa isi faca patul, sa se imbrace singur, sa se spele pe dinti fara ajutor etc. Aminteste-i de aceste sarcini daca uita de ele, insa lasa-l sa le indeplineasca singur.
  • Lasa-l sa iti aduca telefonul atunci cand suna si multumeste-i pentru ajutor.
  • Spune-i in permanenta ca poate si singur: daca te roaga sa ii deschizi cutia de suc sau sa il ajuti cu un puzzle, roaga-l sa incerce el prima oara, apoi lauda-l indiferent daca se descurca perfect sau mai putin bine.
  • Ofera-i obiecte casnice pe masura lui: o maturica, un pamatuf de praf sau un tocator in miniatura sunt obiecte pe care le poate folosi si el pentru a-ti da o mana de ajutor prin casa. Va fi incantat sa faca treaba cot la cot cu tine, inca de la varsta prescolara, simtindu-se util si capabil.
  • Ai rabdare cu el: cand prepari o prajitura, cheama-l sa te ajute, fie doar pentru a amesteca aluatul sau pentru a decora frumos desertul. Lasa-l sa contribuie in ritmul lui si uita de graba cotidiana, aceste gesturi mici au beneficii imense pentru formarea personalitatii copilului tau.
  • Da-i ceva nou de facut in fiecare zi: o provocare zilnica ii stimuleaza dorinta de a face lucruri marete si de a se bucura de satisfactia rezultatului muncii sale. De pilda, azi indeamna-l sa isi toarne singur un pahar de lapte, fara sa verse continutul pe margine.
  • Incurajeaza-i ideile: cand micutul tau vrea sa incerce lucruri noi, nu ii respinge imediat ideea, altfel va renunta sa aiba initiativa. Incurajeaza-l sa isi asume mici riscuri, cata vreme se afla in siguranta!
  • Responsabilizeaza-l: gaseste in permanenta cai de a-i da mici sarcini de care el sa fie responsabil, conforme varstei (sa hraneasca animalul de companie, sa ordoneze scrisorile etc.). 

Pe masura ce copilul tau este liber sa aleaga, sa participe la indeplinirea sarcinilor casnice si sa aiba initiative reale, el isi creeaza astfel obiceiuri din aceste actiuni repetitive. In acest mod, ai certitudinea ca educi un copil increzator in sine, curajos si apt sa se descurce de minune in orice situatie.

Tu in ce masura cultivi autonomia copilului tau? Prin ce metode il ajuti sa fie independent si sa se descurce singur in anumite situatii? Impartaseste-ti experienta cu noi in sectiunea de comentarii! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre