Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider

/ / Modificat: 2018-05-18
Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider

Cei mai multi oameni depoziteaza alimentele in frigider la intamplare, acolo unde gasesc loc. Adevarul este ca refrigerarea corecta a alimentelor este importanta, odata pentru a te asigura ca alimentele raman bune de mancat si apoi pentru a opri raspandirea bacteriilor daunatoare.

Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a mentine alimentele proaspete pentru mai mult timp si pentru a reduce riscul de contaminare.

Cum pastrezi carnea in frigider

Pastreaza in ambalajul original toata carnea proaspata, la fel si pestele. Re-ambalarea creste riscul de expunere a alimentelor la bacteriile daunatoare. Daca pachetul de carne nu are in ambalajul original o tavita speciala, pune dedesubt o farfurie pentru a opri scrurgerea sucului de carne prin tot frigiderul.

Sfaturi pentru congelarea carnii

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand vrei sa congelezi carne este sa o protejezi cat mai bine de expunerea la aer.

Pune carnea proaspata intr-o punga de plastic sau intr-o punga pentru congelator si apasa foarte bine pe suprafata ei ca sa iasa aerul. Apoi, infasoara pachetul cu un strat nou de folie de aluminiu sau pune-l intr-o punga pentru congelator cu sistem de resigilare. Ambalata astfel, carnea poate fi inghetata timp de 3 pana la 5 luni. Puii si curcanii intregi se pastreaza bine in congelator timp de 9 luni pana la un an. Atunci cand impachetezi carnea proaspata pentru congelat, asigura-te ca faci portiuni mici, care le folosesti odata.

Sfat: scrie data pe pungile de congelare, astfel incat sa stii cand expira.

Cum sa depozitezi lactatele in frigider

Lasa branza de vaci, iaurtul, smantana si laptele in recipientele originale. Daca se intampla sa torni lapte intr-o cana, dar sa nu fie consumat, nu il pune inapoi in recipientul original. In schimb, acopera cana cu folie de plastic si pune-o in frigider. Acelasi lucru si in cazul smantanii.

Pastreaza branzeturile tari in ambalajul de la magazin pana cand le folosesti, apoi infasoara-le in hartie cerata, folie de plastic sau intr-o punga cu inchidere ermetica.

Sticlele de lapte din plastic sunt mai bune decat cele din carton, deoarece bacteriile se pot dezvolta in apropierea gurii de carton si intra in paharul cu lapte de fiecare data cand torni. Cu toate acestea, atata timp cat utilizezi laptele in perioada de valabilitate, consumul trebuie sa fie sigur.

Cum sa depozitezi fructele si legumele

depozitare-alimente-frigider

Pastreaza fructele si legumele separat si depoziteaza-le pe categorii: merele cu alte fructe, morcovii cu restul legumelor.  Fructele si legumele emana gaze diferite, care pot provoca stricarea altor alimente.

Pastreaza fructele si legumele care se usuca usor, in pungi de plastic perforate sau deschise pentru a mentine un mediu umed, lasand totodata aerul sa circule.

Nu spala fructele si legumele inainte de a le pune in frigider. Umiditatea poate face sa apara mai repede mucegaiul.

Cum congelezi fructele 

Inainte de congelare spala fructele si sorteaza-le pentru a le elimina pe cele alterate. Unele fructe se pastreaza cel mai bine preparate cu zahar sau cu sirop de zahar. Afinele, merisoarele si coacazele se congeleaza foarte bine si fara zahar. Intotdeauna ingheata fructele in recipiente sigure pentru congelator. Recipientele de acest tip pot fi gasite in supermarket. Pungile alimentare resigilabile pentru congelator sunt ideale pentru ca poti scoate tot aerul din ele.

Iata un truc pentru inghetarea fructelor delicate cum ar fi capsunile si zmeura: aranjeaza-le in congelator intr-un singur strat pe o foaie de copt. Dupa ce au inghetat, transfera-le intr-o punga sau recipient de plastic.

Cum congelezi legumele

Nu toate legumele se pot congela, de exemplu nu incerca sa congelezi ceapa sau ardei. Cel mai bine se pastreaza legumele cu continut scazut de acid. Inainte de a congela legumele, opareste-le timp de 2-5 minute in apa clocotita. Apoi scufunda-le repede in apa cu gheata pentru a preveni gatirea lor si pentru a stabiliza culoarea. Usuca-le bine cu prosoape de hartie. De ce sa le oparesti? Oparirea sau blansarea impiedica enzimele sa afecteze culoarea, aroma si substantele nutritive.

Congelarea distruge, de asemenea, microorganismele care ar putea ramane pe suprafata legumelor. Impacheteaza legumele pentru a evita contactul cu aerul. Atunci cand faci mancare cu legume congelate nu uita ca timpul de gatire va fi mai scurt, deoarece legumele au fost partial gatite in timpul procesului de blansare.

Cum sa depozitezi resturile de mancare

Toate resturile de mancare se pastreaza in recipiente sau ambalaje etanse. Distribuie resturile de mancare in recipiente mici, plate, astfel incat sa se raceasca mai repede. Unii spori de bacterii supravietuiesc procesului de gatire si pot germina, daca mancarea ramane la temperatura camerei un timp suficient de lung.

Mancarea gatita trebuie pusa in frigider la maxim doua ore de la preparare. Si nu este nevoie sa astepti ca mancarea fierbinte sa se raceasca inainte de a o pune in frigider – electrocasnicele moderne pot face fata si mancarurilor calde.

Nu depozita in frigider restul de la sucul de rosii sau alte alimente in cutii metalice deschise. Odata deschisa o cutie, metalul rezidual de pe margine poate sa curga in mancare si sa lase un gust metalic.

Nu incarca frigiderul prea tare. Aerul rece trebuie sa circule pentru a mentine alimentele la o temperatura sigura.

Reguli de igiena pentru frigider

Nu uita ca temperatura din frigiderul tau trebuie sa fie cuprinsa intre 0 si 5° C, astfel incat gradul de alterare a alimentelor sa fie incetinit, iar bacteriile daunatoare sa nu se poata inmulti. La aceasta temperatura, mancarea va fi mentinuta in siguranta.

De asemenea, nu uita sa tii cont de termenele de valabilitate. Orice produs alimentar, care are notat pe eticheta „expira la data de...”, nu ar trebui consumat dupa data expirarii, deoarece bacteriile au avut sansa sa se dezvolte si sa faca produsul periculos pentru sanatate. Alimentele care au pe ambalaj mentiunea „a se consuma de preferinta inainte de...” pot fi consumate si dupa data inscrisa, deoarece aceasta reprezinta doar o nota de calitate, nu de siguranta.

organizare_frigider_familie

4 trucuri pentru ca mancarea sa reziste mai mult timp in frigider

Ca sa pastrezi alimentele proaspete cat mai mult timp in frigider, este important sa tii cont de cateva sfaturi esentiale:

Asigura-te ca frigiderul nu este supraincarcat

In incercarea ta de a indesa si ultima bucata de mancare in frigider, exista pericolul de a bloca unitatea de racire a frigiderului. Exista, de asemenea, pericolul ca usa frigiderului sa nu se mai inchida corespunzator, ceea ce duce la alterarea mancarii pana in dimineata urmatoare! Aerul trebuie sa poata circula in jurul alimentelor.

Produsele noi ar trebui sa fie intotdeauna plasate in spatele produselor vechi

Da, regulile dintr-o bucatarie de restaurant ar trebui sa se aplice si acasa. Asigura-te ca mancarea din frigider este consumata in ordinea datei de expirare, pentru a preveni risipa alimentelor.

Scapa de conservele desfacute!

Conservele desfacute nu ar trebui sa fie depozitate niciodata in frigider, deoarece acest lucru poate duce la contaminarea chimica, in special in cazul alimentelor acide, cum ar fi fructele si rosiile. Daca doresti sa pastrezi in frigider restul unei conserve, asigura-te ca ai pus mancarea intr-un recipient adecvat.

Fii atenta la temperatura din frigider

Daca temperatura din interiorul frigiderului este prea mare, motivele pot fi: supraincarcarea frigiderului, blocarea unitatii de racire sau setarea unei temperaturi prea mari a termostatului. Daca frigiderul nu are incorporat un termometru, iti recomandam sa achizitionezi unul pentru a monitoriza temperatura. Aminteste-ti ca temperatura corecta este de 0-5 °C.

Frigiderul modern nu mai este doar o cutie rectangulara care tine alimentele la rece. Functii precum no frost sau dozatorul de gheata/apa econmisesc timp, bani si iti asigura un confort sporit, astfel incat fructele, legumele si alte alimente sa se pastreze proaspete cat mai mult timp in bucataria ta. 

Roaga-i pe cei mici sa iti dea o mana de ajutor atunci cand vrei sa organizezi alimentele in frigider. Astfel vei mai face un pas in misiunea ta de a-i determina sa manance sanatos, cat mai multe fructe si legume. Afla cele mai interesante informatii despre o alimentatie sanatoasa in programul Eat Like a Pro, lansat de Beko in parteneriat cu FC Barcelona!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre