Vizitele copilului la medicul dentist

/ / Modificat: 2013-09-19
Vizitele copilului la medicul dentist

Fa ca vizitele la medicul dentist sa fie mai simple si mai placute pentru copil si pentru tine.

Este important sa gasesti medicul dentist potrivit pentru copilul tau. Uneori, cel pe care il frecventam noi, adultii, nu este neaparat cea mai buna alegere pentru copil. De aceea, merita sa faci cercetari. De asemenea, daca nu esti multumit de tratamentul pe care il primeste copilul sau in cazul in care copilul nu merge cu placere la medicul respectiv, nu este nimic in neregula sa schimbi medicul. Copilul tau se va intalni foarte des cu acest specialist in viitor, de aceea este important sa gasesti pe cineva in care aveti amandoi incredere.

Mergi cu copilul la medicul dentist inainte sa implineasca un an sau la aparitia primului dinte de lapte.

Primele vizite

Primul drum la medicul dentist trebuie efectuat imediat dupa aparitia primului dinte de lapte sau inainte de implinirea varstei de un an. Este un moment esential pe care nu il vei uita niciodata. Probabil ca vei avea mai multe emotii decat micutul. Nu uita ca este foarte putin probabil ca acesta sa aiba nevoie de tratament in acest moment. Primele vizite la medicul dentist ale copiilor tai (in jurul varstei de sase luni) au scopul de a te asigura ca dezvoltarea si cresterea sunt corecte.

Pe masura ce copiii cresc, ii poti lua cu tine cand mergi la medicul dentist pentru efectuarea propriilor controale regulate. Astfel, se vor obisnui cu mersul la medicul dentist si se vor familiariza cu aspectul si mirosurile existente in acest loc ciudat si minunat totodata!

Desigur, numerosi adulti se tem de mersul la medicul dentist – de obicei din cauza asocierilor negative aparute in copilarie. Dupa cum stii, copiii iti percep temerile si si le pot insusi. De aceea, este foarte important sa nu iti tradezi frica.

Acorda-ti timpul necesar pentru a discuta cu medicul tau dentist cu privire la ingrijirea cavitatii orale si la dezvoltarea dintilor copiilor tai. Medicul tau dentist iti va oferi sfaturi privind momentul in care sa ii aduci pentru controalele periodice. Unii dintre ei le-ar putea chiar permite acestora sa se aseze pe scaunul pacientului!

Controalele periodice

Copiii trebuie sa mearga la medicul dentist pentru control la fiecare 6 luni, cu exceptia cazurilor in care acesta face alte recomandari. Efectuarea acestor controale este una dintre cele  mai importante componente ale ingrijirii danturii copiilor.

In cazul in care copilului ii este teama de medicul dentist

De fapt, teama de medicul dentist este o reactie absolut naturala. Poate fi un loc bizar, populat de imagini, sunete si persoane ostile.

Copiii se simt intotdeauna mai confortabil in cazul in care cunosc locul in care se afla si stiu cu certitudine ce se intampla acolo. Iar daca medicul dentist este necunoscut si nu sunt obisnuiti cu el, nu este surprinzator ca sunt putin speriati. Daca vei acorda timpul necesar pentru a avea o discutie cu copilul, vei putea ajunge sa intelegi care este sursa fricii. Astfel poti oferi sprijinul, dragostea si confortul care il vor ajuta sa o depaseasca.

Un joc simplu de tip interpretare de roluri este excelent pentru a combate teama micutilor. Jucati unele dintre aceste jocuri ca o repetitie pentru drumul la medicul dentist. Va veti distra si veti beneficia de o experienta traita impreuna – iar teama poate disparea pur si simplu. Ce-ar fi sa tipariti un certificat inainte de a merge la medicul dentist pe care la finalul vizitei acesta din urma sa il inmaneze micilor pacienti care s-au comportat cum trebuie?

Daca doresti ca micutii sa nu fie cuprinsi de teama la gandul consultatiei medicului dentist, iata cum ai putea proceda:

  • Asigura-te ca nu iti tradezi propria teama in cazul in care ai aceasta stare atunci cand mergi la medicul dentist. Copilul o va percepe si iti va imita comportamentul.
  • Du-l periodic la medicul dentist – o data la 6 luni. Copiii care sunt dusi la medicul dentist doar atunci cand exista o problema vor incepe sa asocieze neintarziat prezenta lor acolo cu primirea unor vesti neplacute referitoare la dantura. In plus, controalele efectuate frecvent sunt metoda optima pentru a surprinde problemele inainte de a deveni dureroase sau de a necesita tratament ulterior.
  • Daca teama este reala, discuta cu copilul. Cand afli cauza fricii, o poti rezolva mai usor.
  • Stii deja faptul ca oboseala determina copilul sa fie dificil. Incearca sa programezi vizita dimineata.
  • In cazul in care exista o problema reala, puteti merge la medicul dentist pediatru. Acesti specialisti au beneficiat de instruire suplimentara pentru a putea lucra cu copiii.

Proceduri stomatologice frecvente

Afla despre plombe, sigilarea de santuri si fosete, aparate ortodontice si spatiatoare pentru copilul tau.

Este util ca micutii sa stie la ce sa se astepte atunci cand sunt dusi la medicul dentist pentru mai mult decat un control de rutina. Iata cateva proceduri frecvente si semnificatia acestora.

Sigilarea de santuri si fosete

Suprafetele masticatorii (ocluzale), plate ale dintilor din partea posterioara a cavitatii orale nu sunt nici pe departe plate. Acestea prezinta numeroase denivelari denumite "fisuri" ce faciliteaza aparitia cariilor dentare. In cazul in care medicul dentist considera ca micutul are nevoie de protectie suplimentara impotriva cariilor, ar putea recomanda sigilarea acestora.

Aceste este un proces simplu si nedureros, care poate fi efectuat la nivelul dintilor din grupul dintilor mari. Este aplicat un strat de invelis din plastic care ulterior se intareste intr-un strat protector. Efectul consta in faptul ca dintii sunt foarte bine protejati impotriva cariilor.

Plombarea cariilor si fixarea unei plombe

Cariile dentare raman una dintre cele mai frecvente afectiuni ale copilariei. Conform Centrelor pentru Controlul si Preventia bolilor din Statele Unite ale Americii (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), peste un sfert dintre copiii cu varsta intre 2 si 5 ani si jumatate dintre copiii cu varsta intre 12 ani si 15 ani au una sau mai multe carii, iar acestea din urma au afectat doua treimi dintre persoanele cu varsta intre 16 ani si 19 ani.

Am considerat ca ar putea fi util sa stii ce se intampla in timpul aplicarii unei plombe si apoi, in cazul in care consideri ca le-ar prinde bine copiilor sa stie, le poti spune si acestora. Este un lucru destul de complex, de aceea este o idee buna sa omiti unele explicatii si sa le individualizezi pentru copilul tau.

  • In primul rand, medicul dentist va aplica un anestezic local pentru a preveni aparitia durerii.
  • Apoi va indeparta partea de dinte afectata de carie cu ajutorul unor instrumente speciale, care pot face zgomot, pot avea miscari de rotatie si chiar pot crea senzatia de amorteala.
  • Medicul dentist va directiona apoi un jet de apa si de aer pe dinte pentru a-l curata si usca.
  • Va introduce si impinge in carie materialul din care este realizata plomba si ii va crea forma inainte de intarire, in final finisand la forma potrivita.

Dintii strambi si aparatul ortodontic

Dintii nu cresc intotdeauna asa cum ne dorim. Se pot suprapune sau creste intr-o directie gresita. De aceea, uneori, medicul dentist va recomanda indreptarea acestora cu ajutorul unui aparat ortodontic.

Aparatele ortodontice pot fi fixe sau mobile. Cele din urma au o placuta din plastic care se poate fixa in interiorul cavitatii orale cu ajutorul unor fire si cleme si pot fi indepartate pentru a lua masa sau pentru a fi curatate. In cazul celor fixe, ortodontul lipeste un suport de metal de fiecare dinte (bracket-uri) si apoi trece un fir prin ele.

Indiferent de tip, aparatele ortodontice impun acordarea unei atentii suplimentare din partea copiilor pentru periaj si pentru indepartarea resturilor alimentare dintre fire.

Spatiatoare

Exista mai multe dispozitive pe care medicul dentist le poate utiliza pentru a rezolva problema legata de spatiile goale dintre dinti. Iti prezentam cateva dintre ele.

1. Arc transpalatinal – Un dispozitiv fix sau mobil utilizat pentru a largi bolta palatina.

2. Separator – Un inel elastic sau spirala din sarma de mici dimensiuni plasate intre dinti pentru a crea spatiul necesar pentru instalarea foliilor ortodontice.

3. Mentinator de spatiu – Mentine spatiul lasat de un dinte de lapte care se pierde prea devreme din cauza unei carii sau a unui traumatism. In aceasta situatie, ceilalti dinti ar putea sa se deplaseze si sa inceapa sa umple spatiul gol. Cand apar dintii definitivi, nu au suficient spatiu. Consecinta: dinti strambi sau inghesuire dentara si dificultati de masticatie sau vorbire. Ulterior, la aparitia dintelui definitiv, medicul dentist scoate mentinatorul de spatiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aquafresh Dentist copii

Articole recomandate

Citeste si despre