Gura copilului tau, inainte de aparitia dintilor

/ / Modificat: 2014-01-06
Gura copilului tau, inainte de aparitia dintilor

Dintisorii copilului tau inca de la nastere

Desi ar putea parea ca nou-nascutul nu are dinti, fiecare nou-nascut are de fapt la nastere doua seturi de dinti care nu au erupt inca – atat dintii de lapte, cat si dintii definitivi. Dintii sunt nedezvoltati la nastere, insa nu dureaza mult pana in momentul in care vor aparea!

Desi dezvoltarea dintilor are un ritm unic in cazul fiecarui copil, de obicei trec aproximativ sase luni inainte ca dintii sa strapunga gingia. Este posibil sa observi modificari fizice, cum ar fi tumefierea gingiilor, aspectul rosu al obrajilor si salivatie excesiva sau modificari comportamentale cum ar fi iritabilitatea inainte de aparitia dintilor. Toate acestea sunt simptome normale ale eruptiei dentare.

Dintii sunt alcatuiti din patru parti esentiale

La suprafata se gaseste un strat protector de smalt – cea mai dura substanta din organism. Sub acesta se afla situata o substanta similara tesutului osos, denumita dentina, care alcatuieste partea cea mai voluminoasa a dintelui. Sub dentina se afla centrul cu consistenta moale al dintelui. Acesta se numeste pulpa si este sediul vaselor de sange si al terminatiilor nervoase de la nivelul dintelui. In cele din urma, cementul acopera radacinile.

Primii dinti necesita o atentie speciala pentru a ajuta dintii definitivi sa creasca drepti si sanatosi. Fiecare dinte are un rol important.

Dezvoltarea cavitatii orale

Dentitia de lapte se mentine doar cativa ani, insa este importanta din mai multe motive. Probabil ca cel mai important motiv pentru a acorda acestor primi dinti ingrijirea optima este acela ca ajuta la pregatirea cavitatii orale pentru dentitia definitiva care urmeaza sa apara.

Uimitor, prin ingrijirea dintilor de lapte ajutam chiar la pozitionarea dintilor definitivi! De aceea, daca dintii de lapte cad prea devreme din cauza unei carii sau a ingrijirii precare a gingiilor, exista un risc mai mare ca dintii definitivi care urmeaza sa apara sa se suprapuna sau sa creasca strambi.

Trebuie stiut de asemenea ca smaltul dintilor copiilor este mai subtire decat la adulti, de aceea este absolut necesar ca acestia sa beneficieze de mai multa ingrijire. Nu este niciodata prea devreme sa se deprinda obiceiurile bune legate de periaj.

Rolul diferitelor tipuri de dinti

Copilul tau va avea in cele din urma, in total, 20 de dinti de lapte (va avea mai tarziu 32 de dinti adulti, cand gura ajunge la dimensiunile necesare). Dintii de lapte sunt reprezentati de trei tipuri diferite de dinti care indeplinesc un rol in alimentatie:

  • Incisivi – Dintii lati din fata. Au rolul de a musca alimentele.
  • Canini – Dintii ascutiti din fata, perfecti pentru maruntirea alimentelor.
  • Molari – Dintii de mari dimensiuni din partea posterioara a cavitatii orale. Faramiteaza si maruntesc alimentele in fragmente mici.

Cand copiilor le vor aparea dintii definitivi, vor avea si premolari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aquafresh Eruptia dentara la bebelusi Abcese gura copii

Articole recomandate

Citeste si despre