Somnul bebelusului tau

/ / Modificat: 2015-03-31
Somnul bebelusului tau

Somnul bebelusului tau

Somnul nostru are mai multe stadii. Atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor, aceasta "arhitectura a somnului" urmeaza un tipar previzibil de MRO (miscare rapida a ochilor) si SUL (somn de unde lente), cele doua cicluri alternand la fiecare 90 de minute. 

Somnul de unde lente are 3 etape:

1: Somnul usor – este usor de trezit, muschii sunt relaxati cu scurte incordari ocazionale, miscarea ocilor este lenta. 

2: Miscarea ochilor se opreste 

3: Somnul profund  - apare de obicei in prima parte a noptii, este greu de trezit, muschii sunt relaxati. 

Somnul cu miscare rapida a ochilor alterneaza cu somnul de unde lente pe parcursul noptii. In general, primul episod de MRO apare la aproximativ 90 de minute dupa ce adormim, dar episoade mai lungi si mai profunde apar in a doua jumatate a noptii. In timpul episoadelor de MRO, ochii se misca rapid in spatele ploapelor inchise, respiratia, bataile inimii si tensiunea arteriala sunt neregulate si, nu in ultimul rand, doar in timpul episoadelor de MRO visam. 

Din acest motiv, somnul bebelusului se masoara diferit, fiind impartit in 3 categorii:

  • Somnul activ – in timpul somnului activ, similar cu MRO, bebelusul va tresari, isi va misca ochii, membrele sau chiar tot corpul. in somnul activ poate parea ca zambeste sau face mici grimase si este posibil sa faca mici vocalize in somn;
  • Somnul linistit – in timpul somnului linistit, similar cu SUL, bebelusul va fi mai calm si dificil de trezit;
  • Somnul nedeterminat sau tranzitiv -  Este perioada de somn care nu poate fi definita nici ca somn activ, dar nici ca somn linistit;

Somn de bebelus sanatos si fericit

In jurul varstei de 5 luni, majoritatea bebelusilor dorm toata noaptea. Dar pe masura ce creste, bebelusul poate ajunge sa se trezeasca mai des peste noapte, in special in a doua jumatate din primul an de viata. 

Acest lucru se poate intampla din mai multe motive. Unele studii spun ca, pe masura ce creste, bebelusul devine mai constient de mediul inconjurator si de atasamentul fata de mama, iar acest lucru il face sa fie mai constient si de absenta mamei. Alte cercetari leaga trezitul in timpul noptii de aparitia dintilor, puseurile de crestere si alte momente importante din dezvoltarea bebelusului. 

Nopti albe

In jurul varstei de 3 saptamani, 90% dintre bebelusi se trezesc si isi chema parintii prin plans. Dar nu iti face griji, pana la 3 luni, procentul scade la 50%. Doar jumatate dintre bebelusi isi mai cheama parintii cand se trezesc. Cealalta jumatate adorme singura la loc. Expertii sunt de acord ca mama poate incuraja bebelusul sa adoarma singur la loc, daca se trezeste in timpul noptii. 

"Este important ca, in cazul iin care copilul are o perioada de somn agitat, sa se excluda de catre medic o eventuala afectiune: eruptie dentara, dureri abdominale, obstructie nazala sau alte afectiuni.", spune Roxana Rusu, pediatru expert Pampers.

De ce se trezesc bebelusii?

Uneori, parintii au impresia ca orice fac ei, poate trezi copilul. Ei bine, nu sunt foarte departe de adevar, multi factori, atat interni, cat si externi, pot intrerupe somnul bebelusului. Acesti factori variaza de la bebelus la bebelus, dar cescetarile actuale spun scutecul uscat in timpul noptii este unul dintre factorii care contribuie la un somn mai linistit si mai indelungat.

Putine sunete sunt mai placute pentru urechile parintilor, decat chiuitul si ganguritul bebelusului, mai ales ca acestea sunt semne ca bebelusul a avut un somn uscat, linistit si odihnitor. De fapt, putem spune ca un bebelus fericit si odihnit este ca o muzica pentru urechile parintilor. 

Scutecele Pampers Active Baby-Dry sunt concepute pentru a ajuta bebelusul sa aiba un somn linistit si dimineti fericite. 

Pentru ca bebelusul sa aiba dimineti fericite si nopti de somn neintrerupt, are nevoie doar de iubirea ta si scutece care ii pastreza pielea uscata toata noaptea.

Cum te asiguri ca micutul tau are un somn linistit in fiecare seara?

"Cand ne dorim ca bebe sa aiba un somn linistit nu uitam de: aerisirea camerei, temperatura confortabila, umiditatea aerului, lipsa luminii si zgomotului, copilul sa fi fost hranit cu minim 1-2 ore inainte de nani (sa nu se culce cu burtica plina), hainutele sa fie comode, scutecul proaspat schimbat, sa acordam copilului atentie si joaca activa cu minim 1 ora inainte de nani (altfel va fi stimulat sa stea treaz sa se joace), activitatile linistitoare (poveste, cantec de nani etc) dupa baita si pana cand adoarme.", spune Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.

Care sunt micile tale secrete pentru un somn linistit? impartaseste-le cu celelalte mamici din Comunitatea Parintilor Pampers!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Somnul bebelusilor noaptea

Articole recomandate

Citeste si despre