Stresul din primul trimestru de sarcina, asociat cu lipsa de fier la nou-nascuti

/ / Modificat: 2012-06-04
Stresul din primul trimestru de sarcina, asociat cu lipsa de fier la nou-nascuti

Stresul pe care graviduta il resimte in primul trimestru de sarcina poate determina lipsa de fier a nou-nascutului. Asocierea a fost facuta de oamenii de stiinta in cadrul unui studiu despre efectele epuizarii acestui mineral in corpul bebelusilor si intarzierea dezvoltarii fizice si mentale a acestora.

Foto: telegraph.co.uk

Fierul joaca un rol crucial pentru starea de sanatate a copiilor, in special pentru buna functionare a creierului. Cercetatorii israelieni au identificat o legatura intre stresul la care au fost supuse mamicile in primul trimestru de sarcina si afectiunile diverse ale bebelusilor privati de pretiosul mineral.

Factorii principali de risc care determina, de regula, deficienta in fier a nou-nascutilor sunt diabetul mamei, fumatul in timpul sarcinii, nasterea prematura sau greutatea prea mica a bebelusului.

Studiul stresului si a deficientei de fier la nou-nascuti

Primul studiu efectuat in acest sens a identificat o legatura certa intre stresul resimtit de mama in prima parte a sarcinii si deficienta de fier la nou-nascut. Cercetarea a avut loc in randul femeilor israeliene care locuiau in zone tulburate de atacuri de rachete, chiar cand acestea se aflau in primele 3 luni de graviditate.

Grupul de stres a fost comparat cu alte femei care locuiau in vecinatate, dar care au ramas insarcinate dupa 4 luni de la incetarea atacurilor infricosatoare. Testele efectuate asupra sangelui ombilical colectat de la bebelusii mamelor din primul grup de stres au aratat ca cei 63 de nou-nascuti aveau o deficienta in fier semnificativ mai grava decat cei 77 de bebelusi nascuti de mamele celui de-al doilea grup.

Prin urmare, oamenii de stiinta au putut valida efectele negative ale stresului in primul trimestru de sarcina, asupra acumularii de fier in organismul fatului. Medicii recomanda ca gravidutele sa acorde importanta nu numai nutritiei si odihnei, ci si starii de spirit, care poate avea un impact puternic asupra sanatatii bebelusului.

Petrecerea timpului intr-un ambient linistit, tehnicile de gestionare a stresului si mentinerea unei atitudini pozitive sunt masuri esentiale pentru nasterea unui copil sanatos.

Ce este deficienta de fier?

Deficienta de fier se refera la epuizarea rezervelor acestui mineral in organism, pe fondul mai multor factori. La bebelusi, aceasta problema apare mai frecvent dupa varsta de 12 luni, cand sugarii nu mai consuma lapte imbunatatit cu acest mineral. De asemenea, consumul exagerat de lapte de vaca (peste 710 ml zilnic), poate expune copilul lacunelor de fier. Iata de ce:

  • laptele de vaca are foarte putin fier;
  • copilul se satura repede din pricina acestui lapte si refuza alte alimente de unde pot lua fierul (cereale, legume etc);
  • laptele afecteaza absorbtia fierului in corp si irita membrana intestinala, cauzand mici sangerari la excretie.

Deficienta de fier poate sa afecteze cresterea copilului, determinand totodata probleme comportamentale si de invatare. Rezervele sarace in fier pot transforma in anemie (celulele rosii nu mai sunt produse in sange, prin urmare celulele si tesuturile nu mai primesc oxigen).

Simptomele deficientei de fier

Simptomele deficientei de fier sunt usor de recunoscut:

  • oboseala si slabiciune;
  • piele palida;
  • iritabilitate;
  • ameteli.

Problema se poate remedia cu usurinta dupa tratament, insa suplimentele de fier se administreaza intotdeauna la recomandarea medicului.

Surse de fier in alimentatie

Fierul extras din carne este mai usor absorbit de organism. Alaturi de produsele animaliere, urmatoarele alimente bogate in acest mineral esential pentru cresterea si dezvoltarea copiilor un trebuie sa lipseasca din dieta micutului tau:

  • carnea rosie;
  • carnea de pasare de curte;
  • tonul;
  • somonul;
  • ouale;
  • cerealele fortificate;
  • fasolea uscata si mazarea;
  • fructele deshidratate;
  • legumele cu frunze (spanac, stevie etc).

Alte moduri de a te asigura ca micutul tau primeste destul de mult fier in fiecare zi sunt sa limitezi consumul de lapte la 473-710 ml zilnic si sa il hranesti cu cereale imbunatatite cu fier pana la 18-24 de luni.

Intrucat vitamina C ajuta organismul sa asimileze mineralul, ofera-i sursele alimentare de fier impreuna cu produse bogate in acest nutrient (rosii, broccoli, portocale, capsune etc).

Evita sa ii dai ceai in timpul mesei, deoarece contine compusii vegetali numiti "tanini", care reduc acumularea fierului in corp.

Tu ai sesizat un efect al stresului resimtit in perioada de sarcina asupra sanatatii copilului tau? Da-ne de veste in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre