Greutatea mica si problemele de crestere la bebelusi

/ / Modificat: 2016-08-17
Greutatea mica si problemele de crestere la bebelusi

Greutatea mica la nastere determina aparitia unei dezvoltari si cresteri precare a bebelusului. Asadar, greutatea foarte mica la nastere isi pune amprenta asupra sanatatii lui viitoare.

Multi nou-nascuti cu greutate foarte mica nu reusesc sa supravietuiasca, iar cei care o fac au o multime de probleme medicale, fizice si psihologice de indurat. Una dintre ele este cresterea neadecvata si repercusiunile care apar in urma ei.

Bebelusii care au sub 2.5 kg la nastere sunt cosiderati cu greutate mica, iar cei care au sub 1 kg se considera cu greutatea extrem de scazuta.

Care sunt cauzele greutatii mici a bebelusului?

Cele mai frecvente cauze ale greutatii mici la bebelusi sunt:

  • nasterea prematura;
  • sarcina multipla;
  • bolile congenitale;
  • preeclampsia si alte complicatii ale placentei;
  • hipertensiunea arteriala in sarcina;
  • boli si afectiuni cronice ale mamei (ale inimii, rinichilor, plamanilor sau diabet);
  • stresul in sarcina;
  • fumatul, alcoolul in sarcina etc.

Impactul greutatii mici asupra sanatatii si cresterii bebelusului

La nastere, bebelusul pierde din greutate in primele zile. Acest lucru este firesc. Insa in maxim 2 saptamani el trebuie sa inceapa sa acumuleze cateva zeci sau sute de grame zilnic. Greutatea este un indicator esential pentru sanatatea copilului. Cu cat copilul se naste cu o greutate mai mica, cu atat exista mai multe riscuri si probleme.

Greutatea mica la nastere este in topul cauzelor deceselor si imbolnavirilor in primele luni de viata. Desi rata de supravietuire in cazul bebelusilor cu greutate foarte scazuta la nastere este mica, atunci cand acestia reusesc sa o faca, apar alte probleme. Deficienta de crestere este una dintre ele.

Specialistii au reusit sa identifice mai multe conexiuni intre greutatea mica la nastere si evolutia sau impactul asupra sanatatii viitoare a bebelusului. Printre cele mai severe complicatii se numara infectiile care apar pe fondul sistemului imunitar imatur si foarte slab dezvoltat.

Bebelusii cu astfel de probleme sufera adesea de complicatii ca dificultati de respiratie, probleme cardiovasculare, icter, probleme intestinale, probleme de vedere, hemoragii interne (si alte probleme ale sangelui).

Diabetul de tip 2 este un mare risc prezent la bebelusii cu diabet de tip 2. Greutatea mica isi pune amprenta si asupra dezvoltarii mentale, existand riscul retardului mental, al problemelor de atentie si altor tipuri de intarzieri sau deficiente la acest nivel. Toate aceste probleme si riscuri prezente la bebelusii cu greutate mica isi pun amprenta asupra dezvoltarii lor fizice.

Cresterea bebelusului are de suferit si este incetinita sau chiar stopata. Problemele de crestere apar din mai multe cauze care pot fi determinate de o greutate foarte mica la nastere. Unii bebelusi pot avea probleme cu hrana (incapacitatea sistemului digestiv de a absorbi elementele nutritive esentiale). Lipsa calciului si a altor vitamine si minerale esentiale in dezvoltarea sistemului osos incetinesc sau chiar stopeaza cresterea bebelusului.

Incercarea de a favoriza cresterea bebelusilor cu greutate foarte mica este un efort substantial si o provocare clinica a medicilor. Pe langa problemele care duc la aparitia incetinirii dezvoltarii fizice si cresterii, medicii sustin ca de vina pentru interzierea in crestere mai este si nutritia neadecvata. Bebelusii sunt internati in spital, uneori sunt tinuti la terapie intensiva neonatala dupa nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate bebelusi Crestere bebelusi Sanatate bebelusi Greutate bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre