Sarcina fara simptome - tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2018-08-27
Sarcina fara simptome - tot ce trebuie sa stii

Cand te gandesti la sarcina, te gandesti la toate simptomele specifice ei, de la greturi matinale la arsuri stomacale, pofte de nestavilit sau sani sensibili si nu iti imaginezi perioada acesta de noua luni altfel decat o serie de schimbari si modificari atat ale corpului cat si ale mintii.

Este adevarat ca cele mai multe femei sunt afectate de aceste simptome pe intreaga perioada a sarcinii, fie fara intrerupere, fie intermitent, insa exista si femei care nu manifesta niciunul dintre simptomele specifice sarcinii si a caror stare de sanatate nu sufera modificari atunci cand sunt insarcinate.

 

Dar oare lipsa simptomelor semnifica o problema cu sarcina, sau doar un motiv in plus de bucurie pentru viitoarea mamica?

Frecventa si severitatea simptomelor

Sarcina este o experienta extrem de personala si fiecare femeie se va confrunta cu propriile provocari si caracteristici individuale atunci cand asteapta un bebelus. In acelasi fel in care simptomele variaza de la femeie la femeie, tot asa variaza si severitatea acestuia in fiecare sarcina, ceea ce inseamna ca nici unul dintre simptomele specifice sarcinii nu poate fi considerat mai putin "normal" decat altele.

Acelasi principiu se aplica si in cazul frecventei de manifestare a simptomelor specifice sarcinii, pentru ca de la zi la zi si de la saptamana la saptamana ceea ce simti se poate schimba. Vor exista zile in care vei avea crampe sau vei urina des, dar vor exista si zile in care s-ar putea sa suferi de constipatie sau de schimbari de dispozitie. Si vor exista si zile in cele noua luni de sarcina in care te vei simti bine si nu vei avea nici un simptom.

Daca o femeie are simptome specifice sarcinii, in general le va resimti incepand cu cea de a patra saptamana de sarcina, iar unele dintre cele mai schimbarile fizice mai evidente incep sa se produca intre cea de a noua si cea de a unsprezecea saptamana, atunci cand incepi sa iei in greutate si cand ti se modifica sanii si mameloanele.

Incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, multe dintre simptomele specifice sarcinii pot incepe sa dispara, sau sa isi reduca din intensitate, in timp ce altele vor persista pana in ziua in care dai nastere bebelusului tau.

Absenta desavarsita a simptomelor specifice sarcinii

Daca citesti pe forumurile online, vei gasi multe viitoare mamici care sustin ca nu au avut simptome specifice sarcinii in primul trimestru si majoritatea sunt incantate de lipsa acestora in timp ce altele sunt ingrijorate ca ar putea fi un semn ca ceva este in neregula cu sarcina, ca bebe nu este sanatos, sau ca ar putea suferi o pierdere brusca a sarcinii.

Multe din aceste temeri sunt nefondate, deoarece in acest moment nu exista nici o dovada care sa sugereze ca lipsa simptomelor specifice poate pune in pericol fatul, insa desigur exista si situatii care pot fi ingrijoratoare.

Ambele situatii au legatura nu atat cu absenta simptomelor ci mai mult cu modificarea lor brusca si fara explicatie:

Schimbarile in miscarea fatului – orice scadere sau incetare a miscarilor fatului in uter poate fi un semn al unei pierderi de sarcine spontane.

In timp ce unele simptome scad sau dispar pe masura ce sarcina avanseaza, miscarea fatului in uter nu ar trebui sa sufere modificari majore. Vor exista zile in care bebelusul tau va fi mai cuminte si mai linistit in burtica, insa daca miscarile sale inceteaza brusc, sau daca se schimba de la miscari intense la o activitate aproape inexistenta, ar trebui sa consulti un medic de urgenta, pentru a verifica daca totul este in ordine.

Disparitia simptomelor specifice este la fel de ingrijoratoare. Nu este vorba despre femeile care nu au avut niciun simptom, ci despre cele care au manifestat simptome specifice sarcinii si brusc nu mai au nici un simptom. In special in primul trimestru, disparitia simptomelor specifice ar putea indica pierderea sarcinii sau probleme in dezvoltarea fatului.

Chiar daca nu exista simptome asociate in general cu pierderea sarcinii, insa anumite simptome specifice trimestrului in care te afli dispar brusc, dupa ce ele au existat, ar trebui sa consulti medicul cat mai curand posibil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Simptome sarcina Primele simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre