Rozaceea, afectiune a pielii si simptom de sarcina

/ / Modificat: 2017-08-29
Rozaceea, afectiune a pielii si simptom de sarcina

Rozaceea este o afectiune comuna a pielii in sarcina, dar si un semn de sarcina. Aceasta poate aparea si inainte ca tu sa ramai insarcinata, insa in timpul sarcinii se acutizeaza. Prin prisma schimbarilor multiple la nivel fizic si hormonal care apar atunci cand ramai insarcinata, rozaceea face parte dintre simptome de sarcina, pentru ca ea apare in primul trimestru. Nu este un pericol pentru sarcina, dar poate fi extrem de inestetica. Unele alegeri terapeutice pot fi extrem de riscante pentru fat. Afla cum sa ii faci fata in sarcina fara pericol!

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afectiune asemenatoare acneei juvenile care se caracterizeaza prin aparitia unor zone eritematoase (eurptii) la nivelul fetei, care se manifesta prin:

- pete rosiatice in special pe obraji, nas, barbie si frunte;

    - pustule (asemanatoare acneei, dar sunt de culoare rosiatica);

      - vase de sange superficiale vizibile mai ales pe obraji (uneori seamana cu niste panze de paianjen);

        - usturime si senzatie de arsura pe fata;

          - iritatii oculare: roseata, uscaciune, umflarea pleoapelor, conjunctivita, senzatie ca ai ceva in ochi.

          Rozaceea in sarcina

          Odata ce apare sarcina, corpul sufera o multime de modificari ce dau nastere unor afectiuni frecvente in sarcina. Aceste afectiuni specifice sarcinii au tendinta sa dispara dupa nastere. Rozaceea este o afectiune comuna a pielii cauzata sau accentuata (in cazul in care o aveai deja) de schimbarile hormonal ale sarcinii.

          Rozaceea este considerata si un semn de sarcina pentru ca apare in special in primele saptamani dupa conceptie. Nu este o afectiune care are efecte secundare negative asupra ta sau asupra fatului. Singurul inconvenient este aspectul inestetic pe care femeile il resimt atunci cand aceasta apare.

          Tocmai din cauza faptului ca rozaceea apare la nivelul fetei si este extrem de vizibila pentru toata lumea, multe gravide au tendinta sa apeleze la creme sau medicamente pentru a ameliora efectele sau pentru a le ascunde ce pot pune in pericol sarcina.

          Tratamente ale rozaceei periculoase pentru sarcina

          In timp ce rozaceea ca afectiune in sine nu este periculoasa, unele alegeri pe care le-ai putea face in sarcina pentru a-i stopa evolutia si aparitia petelor neplacute de pe fata ar putea fi:

          - medicamente orale pe baza de antibiotice menite sa combata efectele vizibile de pe ten, precum si disconfortul ocular;

            - creme pe baza de antibiotice sau derivate ale vitaminei A, substante precum izotretinoin sau tretinoin (Retin-A) care se folosesc in general pentru tratarea acneei; poate determina avortul spontan, aparitia malformatiilor congenitale etc.

              Cum sa reduci simptomele rozaceei fara a afecta sarcina?

              Roseata si celelalte simptome ale rozaceei pot fi ameliorate considerabil prin metode naturale.Cele mai bune moduri prin care poti actiona asupra rozaceei in sarcina sunt si cele care nu implica niciun fel de substanta chimica.

              - spala-te cu apa rece, curata de mai multe ori pe zi (de cel putin 3-4 ori) si nu folosi nicun fel de sapun sau alt gel de curatare;

                - renunta la produsele cosmetice pentru ten;

                  - hidrateaza-te intens; apa iti mentine pielea suficient de hidratata pentru a impiedica aparitia disconfortului de mancarime si arsuri; bea cel putin 8 pahare de apa pe zi, iar primele 2 ai grija sa fie baute imediat cum te trezesti;

                    - adopta o dieta echilibrata: fructe, legume, produse din cereale integrale, cereale, lactate etc.;

                      - evita mancarurile picante, fierbinti, cafeaua, tutunul si alcoolul;

                        - relaxeaza-te cat de mult poti, stresul acutizeaza simptomele acestei afectiuni;

                          - evita tratamentele naturiste pe baza de plante pentru rozacee in sarcina.

                            De regula, rozaceea de sarcina nu necesita niciun fel de tratament pentru ca dispare de regula la scurt timp dupa nastere. Trebuie sa ai doar rabdarea de a astepta!

                            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                            Articole recomandate

                            Citeste si despre