Saptamana 29 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-29
Saptamana 29 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 29 de sarcina, bebelusul tau creste intr-un ritm accelerat. Iar odata cu cresterea fizica se dezvolta si personalitatea, care, in multe cazuri, poate fi intuita din burtica, in functie de felul in care se misca micul pui de om.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 29 de sarcina

In trimestrul trei bebelusul tau creste intr-un ritm accelerat. In saptamana 29, bebe cantareste circa 1.300 de grame si are 39 de centimetri in lungime, fiind cat un dovleac placintar.

bebelus-burtica-saptamana-29

Sarcina la 29 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In aceasta perioada cele mai multe modificari au loc la nivelul plamanilor si creierului. Cu cat trec saptamanile si te apropii de termen, plamanii bebelusului sunt mai bine maturati si mai apti sa sustina respiratia bebelusului la nastere.

Totodata, capul lui creste din ce in ce mai mare, pentru a face loc creierului in plina dezvoltare. Datorita faptului ca se misca activ, muschii bebelusului devin mai puternici.

Bebe poate face acum miscari din ce in ce mai complicate. El isi poate intoarce capul dintr-o parte in alta, isi atinge manutele si piciorusele si incepe sa acumuleze un strat de grasime sub piele in procesul de pregatire pentru viata de nou-nascut.

Greutatea si dimensiunile copilului continua sa creasca. Pentru ca bebe devine mai puternic, vei simti miscarile sale din ce in ce mai viguroase. Desi pentru tine va fi probabil usor incomod, trebuie sa te bucuri cand bebe loveste viguros - asta inseamna ca el devine din ce in ce mai vanjos.Unele lovituri ale bebelusului pot insa chiar sa iti taie respiratia.

Pentru a face fata nevoilor lui nutritionale, vei avea nevoie de proteine, acid folic, vitamina C si fier. Si pentru ca oasele lui absorb mult calciu, asigura-te ca bei mult lapte (sau poti sa gasesti o alta sursa buna de calciu, cum ar fi branza, iaurtul sau sucul de portocale imbogatit cu calciu). In acest trimestru, aproape 250 de mililitri de calciu sunt depozitati in scheletul copilului, ce se intareste pe zi ce trece. Continua sa iei vitaminele de sarcina, fierul, si sa mananci cat mai sanatos.

saptamana 29 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 29 de sarcina?

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cate luni inseamna 29 de saptamani de sarcina

29 de saptamani inseamna 7 luni de sarcina. La sfarsitul saptamanii urmatoare intri in luna a 8-a.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 29 de sarcina

Bebelusul tau este foarte activ in aceasta perioada. Dupa 28 de saptamani, medicii recomanda gravidelor sa monitorizeze miscarile fatului. Gravidele incep sa se familiarizeze cu modul de a misca al bebelusului lor si, daca observa o scadere a activitatii, se vor adresa imediat medicului.

In general, gravidele observa ca bebelusii lor sunt mai activi dupa masa, cand gravida mananca ceva dulce sau bea ceva rece sau atunci cand face activitate fizica. De obicei, bebe misca cel mai viguros seara, pe masura ce glicemia gravidei scade. Acesta este momentul cand tu si partenerul tau puteti sa simtiti cel mai bine bebelusul. Incurajeaza partenerul sa puna mana pe burtica si sa il simta pe micut.

Lasand totusi distractia la o parte, este important sa numeri miscarile bebelusului tau pentru a-ti reconfirma ca totul e bine. Monitorizarea trebuie sa inceapa dupa 28 de saptamani si tine pana la nastere. Iata cum sa procedezi:

Gaseste o pozitie comoda in care sa stai. E foarte bine daca poti sa te asezi pe partea stanga cu o pernuta intre picioare si una sub burta. Pune mainile pe burta si numara 10 miscari mai puternice ale bebelusului. Noteaza timpul in care bebelusul loveste de 10 ori. Fatul trebuie sa se miste de 10 ori in decursul a doua ore, in perioadele sale mai active. Cel mai probabil, bebelusul tau se va misca de 10 ori in mult mai putin de atat.

Poti sa iti faci un carnetel in care sa notezi in fiecare zi miscarile bebelusului tau. Acesta te va ajuta sa descoperi un model tipic de activitate a bebelusului tau si sa observi imediat daca ceva nu este in regula.

Cand trebuie sa te adresezi medicului?

Daca, respectand recomadarile de mai sus, ai obtinut mai putin de 10 miscari active fetale in 2 ore, mai asteapta cateva ore si incearca din nou. Daca nici a doua oara bebe nu are 10 miscari in 2 ore, trebuie sa iti suni medicul si sa te prezinti la camera de garda a maternitatii.

De asemenea, in cazul in care observi o deviatie semnificativa de la modul obisnuit de a se misca al bebelusului tau in decurs de 3-4 zile, este foarte important sa te prezinti la spital.

Totodata, in cazul in care nu ti-ai simtit bebelusul o perioada scurta de timp, dar totusi incepi sa iti faci griji, poti sa bei putina apa rece, sa asculti muzica sau sa te intinzi pe o parte si sa ceri un masaj (daca este disponibil partenerul!). O activitate de genul acesta ar trebui sa il trezeasca pe cel mic. Daca ai orice dubiu, cat de mic, in legatura cu activitatea bebelusului, mai bine suna-ti doctorul.

Simptome frecvente la 29 saptamani de sarcina

S-ar putea ca in trimestrul trei arsurile gastrice, balonarea si constipatia sa revina. Ele sunt cauzate de modificarile hormonale, dar si de uterul care creste semnificativ si comprima structurile din abdomen. Pentru a evita constipatia, mananca alimente care contin multe fibre (fructe si legume, cereale integrale) si bea apa din plin. Opteaza pentru mese mai mici cantitativ si mai dese (cam sase mese mici, in loc de trei mari), pentru a nu-ti suprasolicita aparatul digestiv.

Mesteca incet si riguros pentru ca atunci cand mananci prea repede poti inghiti mult aer ce poate forma goluri in stomac, ceea ce duce la balonare. Daca aceste metode nu functioneaza, intreaba-l pe doctorul tau ce medicamente iti poate oferi pentru a diminua efectele constipatiei si balonarii. Nu lua singura medicamente pentru ca unele laxative (inclusiv ceaiurile) pot fi periculoase pentru sarcina.

Iar daca te confrunti si cu hemoroizi, tot fibrele si apa sunt o solutie, alaturi de unguentele pe care ti le permite medicul. De obicei hemoroizii vin la pachet cu constipatia, si, in plus, mai pot fi agravati si de sarcina.

Recomandari pe aceeasi tema

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Sarcina pe luni, ce transformari apar?

3 intrebari despre culoarea ochilor bebelusului

Cand se definitiveaza culoarea ochilor bebeluslui?

Culoarea ochilor bebelusului se poate observa chiar din saptamana a 28-a de sarcina, dar ea nu e definitiva. In general culoarea ochilor tinde sa fie mai deschisa la nastere si sa se mai inchida pe parcurs. In jurul varstei de 6 luni culoarea ochilor bebelusului ar trebui sa fie definitivata, desi pot aparea schimbari subtile in viitor.

Ce determina culoarea ochilor bebelusului?

Culoarea ochilor unui copil este determinata de o substanta numita melanina. Melanina este un pigment inchis la culoare continut de iris. Tot cantitatea de melanina este cea care da si culoarea pielii noastre. Iar cea care dicteaza nivelul de pigmentare a ochilor este ereditatea.

Ochii deschisi la culoare sunt mai putin pigmentati, in timp ce ochii mai inchisi la culoare au un continut mai mare de pigment. In cazul noilor-nascuti procesul de pigmentare al ochilor nu este inca finalizat. In general, copiii cu tenul mai inchis se nasc cu o culoare mai inchisa a irisurilor, care de obicei ramane neschimbata.

In cazul bebelusilor cu tenul deschis la culoare, la nastere ochii sunt albastri sau cenusii, si se schimba pe masura ce ei cresc. Asadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimba este pigmentarea. De aceea, nu este posibil ca daca un copil nu s-a nascut cu ochi albastri sau cenusii, sa ajunga sa aiba o astfel de culoare a irisurilor pe parcursul vietii. Albastru si cenusiu sunt cele mai putin pigmentate culori ale irisului.

Ce sanse sunt sa am un copii cu ochi albastri sau verzi?

Caprui + caprui = caprui (75%), verzi (18,75%), albastri (6,25%)

Verzi + caprui = caprui (50%), verzi (37,5%), albastri (12,5%)

Albastri + caprui = caprui (50%), verzi (0%), albastri (50%)

Verzi + verzi = caprui (0%), verzi (75%), albastri (50%)

Verzi + albastri = caprui (0%), verzi (50%), albastri (50%)

Albastri + albastri = caprui (0%), verzi (1%), albastri (99%)

Analize si investigatii in saptamana a 29-a de sarcina

In aceasta saptamana poti face testul non-stres, daca ti se recomanda acest lucru. Denumirea investigatiei vine de la faptul ca nu presupune niciun stres asupra copilului.

Este unul dintre cele mai simple teste si se poate face de obicei dupa saptamana 28. In general, este recomandat la gravidele care au o sarcina cu riscuri crescute, ce ar putea genera complicatii sau ar putea duce chiar la nasterea unui bebelus decedat. De asemenea, mai este recomandat atunci cand mamele sesizeaza o scadere in intensitatea miscarilor bebelusului, precum si in cazurile in care sarcina depaseste 42 de saptamani.

Testul masoara ritumul cardiac al copilului. Dureaza cel putin 20 de minute, timp in care tu stai intinsa, cu un senzor atasat pe burtica.

Testul non-stres poate fi efectuat atat la spital, cat si intr-un cabinet medical dotat cu cardiotocograf (CTG) - aparatul care monitorizeaza activitatea cardiaca a copilului, folosind ultrasunete si efectul Doppler.

Ce sa faci in saptamana 29 de sarcina

Ar trebui sa te gandesti la cum vrei sa iti iei concediu pentru nastere. In Romania, mamele beneficiaza de 126 de zile de concediu de materniate, dintre care 43 trebuie sa fie neaparat pastrate pentru dupa nastere - concediu post-natal. Medicul de familie este cel care iti elibereaza certificatele de concediu. In general, gravidele intra in concediu dupa saptamana 32.

Daca ai o sarcina cu risc, medicul tau iti poate recomanda repaus fizic in orice moment si poti primi concediu pentru sarcina cu risc.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 29 de sarcina

Totodata, in aceasta saptamana poti studia piata de carucioare, patuturi, scaunele auto, scoici, landouri, si alte lucruri de care vei avea nevoie dupa ce micutul va veni pe lume. Ca si in alte domenii, variantele din comert sunt nenumarate si va fi destul de greu sa alegi. Iar daca mergi pe ideea ca iei ce iti pica in mana, s-ar putea sa iti para rau mai tarziu cand vei vedea ca in aceiasi bani puteai sa cumperi ceva cu mai multe functii, care sa iti usureze si mai mult munca.

Asadar, ar fi foarte bine sa te informezi in privinta acestor obiecte necesare si inclusiv sa vorbesti cu alte mamici care iti pot da sfaturi cu privire la ce sa urmaresti atunci cand alegi ceva pentru bebelusul tau. 

Saptamana 28 de sarcina | Saptamana 30 de sarcina

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Saptamani sarcina Ultimul trimestru sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre