Monitorizarea miscarilor fetale

/ / Modificat: 2014-02-10
Monitorizarea miscarilor fetale

Monitorizarea miscarilor fetale ajuta medicul sa se asigure ca evolutia fatului in cavitatea intrauterina decurge normal. Aceasta procedura are rolul de a sesiza si orice anomalie medicala a fatului. Ea se poate face intern sau extern corpului cu ajutorul unor teste speciale.

Monitorizarea fetala externa

Procedura externa se face la nivelul pielii, fiind o metoda neinvaziva. Esti pusa sa stai intinsa cu spatele si genunchii partial ridicati. Ti se pune o pernuta sub soldul drept pentru a determina miscarea uterului spre stanga. Electrozi conectati la monitoare sunt plasati pe abdomen. Prin intermediul acestora medicii monitorizeaza rata batailor inimii, precum si prezenta si durata contractiilor uterine. Totusi, monitorizarea externa nu poate identifica si intensitatea contractiilor.

Ultrasunetele

Sunt cele mai folosite in monitorizarea miscarilor fetale. Acestea permit medicului sa urmareasca dezvoltarea intrauterina a fatului, daca este sanatos sau nu, daca apar anormalitati vizibile etc. Miscarile fetale, chiar si cele de intensitate foarte mica, pot fi sesizate cu ajutorul ultrasunetelor. De asemenea, pot fi observate cu acuratete rata batailor inimii sau se poate masura cantitatea de lichid amniotic care inconjoara fatul.

Testul fetal non stres

Este o alta metoda neinvaziva prin care se pot monitoriza miscarile fetale. Acesta poate fi facut mai devreme de saptamana 28 de sarcina. Presupune aproximativ aceeasi pasi ca la o ecografie normala.

Testul de stres al contractiei 

Este o investigatie neinvaziva care indica modul in care frecventa cardiaca fetala raspunde la contractiile uterine. El masoara si abilitatea placentei de a furniza suficient oxigen fatului sub presiunea contractiilor uterine.

Profilul biofizic al fatului

Reprezinta o combinatie intre ultrasunete si testul non stres. Asocierea lor ofera mai multe informatii decat realizarea lor separata. Profilul biofizic urmareste cu atentie rata batailor inimii, nivelul lichidului amniotic, miscarile fetale, respiratia si chiar tonusul muscular. In urma realizarii profilului, fatului i se pune un scor pentru fiecare dintre zonele urmarite si se face un total. In urma rezultatului final, medicii apreciaza daca fatul este sanatos sau daca travliul trebuie indus.

Monitorizarea fetala interna

Aceasta este o metoda invaziva care presupune plasarea unui electrod (conectat la monitoare) pe scalpul fatului prin canalul vaginal. Totusi, medicii recomanda realizarea acestei metode numai in cazul in care rezultatele celei externe sunt neclare sau neconcludente. Monitorizarea interna ofera rezultate mult mai clare si cu o acuratete mai mare decat cea externa.

Cum monitorizezi miscarile fatului fara ajutor medical?

Si tu poti urmarile miscarile fetale si poti sesiza cu usurinta daca apar sau nu probleme. Odata ce bebele incepe sa miste in burtica este indicat sa notezi cu acuratete intr-un jurnal periodicitatea cu care acesta misca si intensitatea.

Alege un moment din zi in care sa masori constant miscarile fatului. Poate fi orice moment, dar mamicile aleg de regula perioada in care stiu ele ca bebele este foarte activ.

Dupa ce ai ales un moment al zilei incepe sa numeri micile lovituri din burtica. Cronometreaza cat timp ii ia fatului sa loveasca (sa se miste) de 10 ori si inregistreaza. Noteaza in jurnal.

Unii bebelusi sunt mai activi decat altii in burtica, asa ca nu tre sa te ingrijorezi daca observi ca al tau e mai "lenes". Important este sa simti constant loviturile lui si sa il simti ca este activ. Daca observi ca trece o zi si nu a miscat contacteaza medicul pentru mai multe investigatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Monitorizare miscari fetale Dezvoltarea intrauterina

Articole recomandate

Citeste si despre