Cum sa dormi mai bine in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2024-05-23
Cum sa dormi mai bine in timpul sarcinii

Daca astepti un copil, o odihna adecvata nu numai ca iti va permite sa faci fata provocarilor vietii de zi cu zi cu mai multa energie si claritate mentala, dar va contribui, de asemenea, la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. 

Sarcina este o calatorie plina de schimbari si emotii care au un impact asupra vietii viitoarei mame. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente si trecute cu vederea provocari este igiena somnului. Intre disconfortul fizic, grijile si schimbarile hormonale care caracterizeaza aceasta perioada, noptile de odihna pot deveni o adevarata provocare. Din acest motiv, este important ca femeile insarcinate sa utilizeze strategii practice si eficiente pentru a-si optimiza odihna nocturna. 

Sfaturi pentru optimizarea somnului in timpul sarcinii

Daca esti insarcinata si simti ca ti-a scazut calitatea somnului, nu esti singura. Multe femei intampina dificultati de somn in aceasta perioada speciala din viata lor. Cu toate acestea, este esential sa dormi suficient in timpul sarcinii si este important sa folosesti urmatoarele strategii pentru a iti imbunatati calitatea somnului.

1. Intelege modificarile somnului in timpul sarcinii. Cand esti insarcinata, schimbarile hormonale, burta marita, miscarile copilului si grijile legate de nastere si de maternitate pot contribui la un somn mai intrerupt si mai putin odihnitor. Aceste schimbari se pot manifesta prin dificultati de adormire, treziri frecvente in timpul noptii si vise ciudate. Acest lucru poate avea implicatii negative pentru sanatatea fizica si emotionala a mamei, precum si pentru dezvoltarea fatului. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Negative and No Positive Results, lipsa somnului in timpul sarcinii poate agrava afectiunile de sanatate preexistente la mama si creste riscul de complicatii in timpul sarcinii, cum ar fi nasterile premature si copiii cu greutate mica la nastere. 

2. Creeaza un mediu propice odihnei. Una dintre cele mai bune modalitati de a imbunatati calitatea somnului in timpul sarcinii este sa iti aranjezi dormitorul astfel incat sa fie confortabil si relaxant. In primul rand, asigura-te ca camera ta este intunecata, racoroasa si linistita. Foloseste perdele blackout pentru a bloca lumina exterioara si ia in considerare folosirea dopurilor de urechi daca exista zgomote deranjante.

3. Stabileste o rutina regulata de somn. In mijlocul tuturor schimbarilor fizice si emotionale ale sarcinii, a avea o rutina regulata la culcare este adesea de mare ajutor pentru mame si pentru bebelusii lor in curs de dezvoltare. Acest lucru este de mare importanta, deoarece, potrivit unei cercetari realizate de revista medicala mexicana Gaceta medicala din Mexic, problemele de somn sunt prezente pe tot parcursul sarcinii, dar si mai mult in timpul celui de-al treilea trimestru. Incepe cu ore de culcare si de trezire consecvente pentru a te ajuta sa reglezi ceasul intern al organismului, facilitand adormirea si trezirea dimineata. Apoi, retine ca este important sa iti acorzi timp inainte de culcare pentru a te relaxa si a te pregati corpul pentru somn. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul din timpul noptii Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre