De ce are copilul meu pielea galbena? Icterul nou-nascutului

/ / Modificat: 2023-04-02
De ce are copilul meu pielea galbena? Icterul nou-nascutului

Dacă bebelușul tău are pielea galbenă, nu intra în panică, este destul de frecventă la nou-născuți. Este adevărat că icterul neonatal vă poate îngrijora, dar nu vă faceți griji, acest lucru înseamnă că pielea și mucoasele au o culoare gălbuie din cauza unei creșteri a bilirubinei care va fi prezentă în corpul lor pentru o anumită perioadă de timp.

Atunci când vorbim despre icter neonatal ne referim la îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase (albul ochilor) la un nou-născut din cauza creșterii bilirubinei, care este un pigment galben produs ca produs final al descompunerii grupului heme al hemoglobinei atunci când globulele roșii vechi sau defecte sunt distruse. În cazul în care cantitatea de bilirubină (pigmentul galben) este peste valorile normale, aceasta se numește hiperbilirubinemie.

Nivelurile normale de bilirubină la un nou-născut

Prevalența icterului la un nou-născut la termen (37-40 de săptămâni) este de 25 până la 50 la sută, cu un vârf la 48 până la 72 de ore, iar la nou-născuții prematuri (născuți înainte de 37 de săptămâni) este un procent mai mare, cu un vârf la 4 până la 5 zile.

1. Mucoase (ochi-limbă) și piele galbenă, precum și în lacrimi, lichid cefalorahidian și salivă, mai ales în cazurile de icter patologic.

2. În cazul icterului fiziologic, se observă doar mucoasele și pielea galbenă, iar bebelușul pare în stare generală bună.

3. Ficatul mărit (hepatomegalie): dacă este precoce, trebuie luate în considerare procesele infecțioase prenatale sau incompatibilitatea sângelui mamei cu cel al copilului (grupa sanguină sau Rh), iar dacă este tardiv, se suspectează o boală hepatică primitivă (hepatită sau atrezii).

4. Splina mărită (splenomegalie): suspiciune de focare hematopoietice sau de infecție prenatală.

Pentru a determina motivul pielii galbene la nou-născuți, este important să avem o evaluare medicală adecvată, bazată pe un diagnostic complet care să ne permită să știm dacă bebelușul suferă sau nu de icter neonatal, tipul de icter, nivelul de bilirubină și eventualele tratamente de urmat.

Evaluare clinică amănunțită, inclusiv toate antecedentele importante.

Teste de laborator, cum ar fi bilirubina totală și fracționată cuantificată (directă și indirectă); dacă există suspiciune de anemie datorată hemolizei, trebuie solicitată o hemogramă completă, frotiu de sânge periferic, grupa sanguină și Rh, testul Coombs direct, indici de eritropoieză și altele care depind de suspiciunea clinică și etiologică a pacientului.

Când examinăm pacientul, aplicăm presiune cu degetele mari, în special pe față, și observăm albirea pielii și progresia icterului (colorația galbenă) cefalocaudal, adică mai întâi pe față și apoi coborând spre trunchi și în final spre extremități, două caracteristici tipice ale unui nou-născut cu icter, pe care le putem clasifica în icter fiziologic și icter patologic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele nou-nascut Icter bebelusi Icter nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre