Vaccinuri recomandate in sarcina

/ / Modificat: 2014-01-27
Vaccinuri recomandate in sarcina

Vaccinul este cea mai sigura cale de a te proteja de infectii cu bacterii si virusuri extrem de periculoase, unele chiar mortale. In timp ce multe dintre ele sunt facute in copilarie, unele sunt recomandate pe perioada sarcinii, pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe fat de probleme grave de sanatate. Insa nu orice vaccin este sigur si eficient in sarcina

Vaccinarea in sarcina

Vaccinurile in timpul sarcinii  trebuie sa respecte o regula esentiala pentru a fi sigure pentru fat: sa nu contina virus viu sau activat. In general, imunizarile in sarcina se fac cu virus inactiv pentru ca nu prezinta riscuri asupra fatului. Doar in cazuri exceptionale se recomanda vaccinarea cu virus activat.

Cum functioneaza vaccinurile?

Virusurile si bacteriile sunt pericole grave pentru organism. Ele pot invada organismul uman si pot cauza o multime de infectii, extrem de periculoase. Atunci cand se declanseaza infectia, corpul produce anticorpi care lupta impotriva infectiei si a raspandirii acesteia in organism. In multe situatii, atunci cand organismul a creat anticorpi fata de un virus sau bacterie, respectivele persoane devin imune la infectia in cauza. Acest lucru inseamna ca nu mai poti contracta din nou boala.

Vaccinurile contin in general o doza extrem de mica din microorganismul (bacteria sau virusul) care cauzeaza infectia. Unele dintre aceste microorganisme sunt active (vii) sau inactive in vaccinuri. Acestea nu reprezinta un pericol atunci cand sunt administrate, deoarece chiar si atunci cand sunt active, sunt prea slabe pentru a declansa boala. Administrarea lor ajuta organismul sa creeze anticorpi impotriva bolii, fara sa o fi manifestat vreodata.

Vaccinuri sigure si recomandate in sarcina

Vaccinul Antigripal

Daca vei fi gravida in perioada in care virusurile gripale isi fac aparitia mai mult decat oricand, medicii recomanda vaccinarea antigripala. Aceasta perioada se refera in principal la sezonul rece si se intinde intre lunile noiembrie si martie. Gravidele care dezvolta o gripa in sarcina sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicatii decat altele. Un exemplu este pneumonia. Recomandarea cuprinde atat vaccinul antigripal sezonier, cat si vaccinul contra gripei porcine. Din 2010 acestea nu se vor mai face separat, deoarece in vaccinul antigripal sezonier va fi integrata si tulpina virusului gripei porcine.

Citeste si: Vaccinul antigripal in sarcina iti protejeaza si bebelusul

Vaccinul contra Hepatitei de tip B

Daca esti gravida si te afli sub incidenta unui risc crescut de a dezvolta boala, dar ai fost testata si rezultatul a fost negativ, atunci vaccinarea impotriva hepatitei B este recomandata in sarcina. Acesta protejeaza atat mama, cat si fatul de aceasta infectie.

Citeste si: Vaccinul contra Hepatitei B

Vaccinul impotriva Tetanosului si Difteriei

Este recomandata aceasta combinatie de vaccinuri (DT) in sarcina, daca respectivele gravide nu s-au imunizat impotriva lor inainte sa ramana gravide. Aceasta imunizare este indicata pentru ca fatul poate fi infectat la nastere sau in timpul travaliului din cauza manevrelor chirurgicale specifice nasterii. In acest fel se evita tetanosul neonatal.

Citeste si:Vaccinuri interzise in sarcina

Vaccinul contra Hepatitei A

Nu este un vaccin uzual, recomandat des in sarcina. Insa in cazul in care femeia prezinta un risc crescut de a dezvolta boala, este mai sigur sa se administreze vaccinul in sarcina decat sa se faca boala. Majoritatea medicilor sustin ca riscurile expunerii fatului la infectie sunt mai mari decat efectele secundare ale vaccinului hepatitei de tip A in sarcina. Totusi, inainte de a-ti da acordul unui asemenea vaccin in perioada gestationala, este indicat sa pui in balanta impreuna cu medicul atat efectele pozitive, cat si riscurile.

Citeste si: Vaccinarea antihepatica A

Vaccinul Pneumococic

Acest vaccin nu este recomandat de regula in sarcina, pentru ca inca nu se cunosc efectele secundare ale lui asupra fatului. Unii medici il recomanda gravidelor care prezinta riscuri mari de a dezvolta boala. Scopul vaccinarii cu un vaccin pneumocic este de a preveni boala pneumocica invaziva, extrem de periculoasa, cu un risc crescut de deces.

Vaccinurile antipolio si contra febrei galbene

Acestea sunt imunizari-exceptie. Ele sunt contraindicate de regula in sarcina. Administrarea lor la gravide se face numai in cazul in care riscul de infectie este maxim. Cel contra febrei galbene se face numai daca gravida pleaca intr-i tara cu risc de infectie.

Vaccinarea antirabica

Vaccinul impotriva rabiei sau turbarii nu reprezinta niciun pericol in sarcina si se poate administra in cazul in care gravida este muscata de un animal infectat acest virus.

Vaccinuri interzise in sarcina

Exista o serie de vaccinuri contraindicate in timpul sarcinii, in orice fel de conditii. In aceste cazuri nu exista nicio posibilitate de a se face imunizarea oricat de mare ar fi riscul dezvoltarii bolii la gravide. Consecintele asupra fatului sunt mult prea grave pentru a se administra vaccinul. Iar in cazul unora dintre ele, medicii detin prea putine date despre efectele secundare asupra sarcinii si nu se risca sa administreze vaccinul. Cele contraindicate in sarcina sunt pentru boli ca:

  • rujeola;
  • oreion;
  • rubeola;
  • varicela;
  • variola;
  • poliomielita;
  • tuberculoza etc.

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Sanatate sarcina

                Articole recomandate

                Citeste si despre