Terapia chiropractica in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
Terapia chiropractica in timpul sarcinii





 

Ajustarile specifice ale coloanei vertebrale reprezinta marca ingrijirii chiropractice. O operatie de ajustare consta in aplicarea unei forte usoare la nivelul coloanei vertebrale in scopul de a corecta miscarea si/sau pozitia anormala a unui segment vertebral, reducand in acest fel subluxatia vetebrala.

Ajustarea poate consta intr-o apasare dinamica usoara, cum se face in tehnica Diversificata, sau intr-o apasare sustinuta, cu o forta echivalenta cu cateva zeci de grame, ca in sistemul Toftness. La acest moment sunt utilizate mai bine de 20 de sisteme de ajustare. Fiecare sistem dispune de propriul sau principiu de restaurare a functionarii normale a coloanei vertebrale. In acest fel este redusa afectarea neurologica si se imbunatateste functionarea organismului. Idiferent de tehnica utilizata, ajustarea vertebrelor se face in functie de conditiile specifice fiecarui caz in parte.

Studiile chiropractice utilizeaza examenele radiologice pentru a evalua starea vertebrelor subluxate, pentru a determina existenta oricaror contraindicatii ale metodei sau pentru a identifica eventualele afectiuni vertebrale. Alte metode folosite pentru determinarea subluxatiilor vertebrale se bazeaza pe utilizarea instrumetelor de masurare a temperaturii locale. Din moment ce fluxul sanguin si, implicit, temperatura tegumentului, sunt indicatori indirecti ai functionarii sistemului nervos vegetativ, detectarea unor temperaturi anormale la nivelul coloanei vertebrale poate sa indice o dereglare a sistemului nervos vegetativ la acel nivel.

Alte investigatii non-invazive, cum ar fi EMG de suprafata, sunt utilizate in chiropractica pentru a analiza si mai bine efectul pe care il are o subluxatie vertebrala asupra functionarii musculaturii paravertebrale. Chiropracticianul poate recurge la aceste investigatii, alaturi de metoda traditionala de palpare a coloanei vertebrale, de palpare in miscare a coloanei vertebrale si de examenele neurologic si ortopedic.

Terapia chiropractica in timpul sarcinii



  

In timpul sarcinii se produc schimbari ale repartitiei greutatii corpului. Acestea pot sa afecteze suplimentar coloana vertebrala. Terapia chiropractica din timpul sarcinii va poate ajuta nu numai sa gasiti pozitii mai confortabile, dar va poate usura si nasterea.

A fost demonstrat faptul ca terapia chiropractica realizata in timpul sarcinii reduce in mod semnificativ durata travaliului. Primiparele care au beneficiat de terapia chiropractica de-a lungul sarcinii au avut un travaliu mai scurt in medie cu 24%, iar multiparele au avut un travaliu mai scurt in medie cu 39%, comparativ cu grupul de control (Fallon, 1991). Terapia chiropractica in timpul sarcinii poate sa reduca si riscul unei nasteri cu fat mort (Diakow, 1991). Sedintele de chiropractica pot fi tinute fara nici un risc pana in preajma nasterii (Penna, 1989).

Pe masura ce copilul coboara in pelvisul dumneavoastra este posibil sa simtiti dureri ascutite, ca niste junghiuri, la baza coloanei sau la mijlocul osului sacrum, care pot sa iradieze pana la nivelul coloanei cervicale, unde sa simtiti intepaturi sau junghiuri. Durerea poate sa iradieze in jos, de-a lungul coapselor. Durerile tot mai mari de la nivelul pelvisului se datoreaza cel mai probabil relaxarii si intinderii ligamentelor pelvice, in pregatire pentru travaliu. Puteti diminua aceste dureri schimbandu-va pozitia.

Faceti exercitii fizice usoare in fiecare zi. Daca nu puteti sa faceti exercitii fizice fara sa va doara, luati legatura cu medicul dumneavoastra. Acesta ar putea sa va puna in legatura cu un chiropractician experimentat in lucrul cu femeile gravide, care sa aplice un tratament usor la nivelul pelvisului, pentru a va reechilibra pozitia soldurilor. Tratamentul chiropractic in timpul sarcinii va poate ajuta sa evitati sau sa reduceti durerile de spate si sa va pregateasca spatele si structurile pelvice pentru stresul din timpul travaliului si nasterii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre