STUDIU Aspirina in doze mici poate ajuta femeile cu risc de pierdere a sarcinii

/ / Modificat: 2021-03-15
STUDIU Aspirina in doze mici poate ajuta femeile cu risc de pierdere a sarcinii

Un nou studiu realizat de Colegiul American al Medicilor a constatat ca administrarea zilnica de doze mici de aspirina poate imbunatati evolutia sarcinii in cazul femeilor care au suferit anterior avorturi spontane. 

Raportul, publicat in Annals of Internal Medicine luni, 25 ianuarie, a constatat ca beneficiile au fost mai pronuntate la persoanele care au inceput sa ia aspirina zilnic inainte de conceptie. Sarcinile au evoluat mai bine atunci cand s-a apelat la terapia cu aspirina in doze mici, intre 4 si 7 zile pe saptamana.

Cercetatorii sugereaza ca este nevoie de mai multa atentie asupra educarii femeilor cu privire la importanta terapiei cu aspirina si efectele sale beneficie asupra sarcinii. Exista un consens din ce in ce mai mare ca aspirina cu doze mici poate fi de ajutor pentru femeile cu risc de pierdere a sarcinii. 

"Aceasta terapie ar trebui inceputa cu mult timp inainte de sarcina si administrata in mod constant pentru a avea efect maxim", a declarat pentru Healthline dr. Hugh Taylor, presedintele departamentului de obstetrica, ginecologie si stiinte ale reproducerii de la scoala de Medicina Yale.

Aspirina nu este recomandata tuturor, din cauza riscului de sangerare, deci este important sa discuti cu un medic despre beneficiile si riscurile terapiei cu aspirina in doze mici inainte de a incerca aceasta metoda.

Cercetatorii de la Universitatea Emory si Institutele Nationale de Sanatate au evaluat efectele aspirinei in sarcina si reproducere (EAGeR), care a inclus 1.227 de persoane care incercau sa ramana insarcinate si care au suferit anterior una sau doua pierderi de sarcina.

Acestia au descoperit ca respectarea stricta a unui regim cu aspirina in doze mici cel putin 4 zile pe saptamana a dus la inca opt sarcini, cu sase pierderi mai mici de sarcina si la inca 15 nasteri vii pentru fiecare 100 de persoane din studiu. Asta reprezinta o crestere cu 30% a nasterilor vii.

De ce are acest efect aspirina?

Aspirina este recomandata in mod obisnuit femeilor insarcinate cu preeclampsie (hipertensiune arteriala in timpul sarcinii) si sindrom antifosfolipidic (o tulburare autoimuna care provoaca cheaguri de sange). Preeclampsia poate avea un impact asupra cresterii copiilor si poate fi fatala pentru mama.

Sindromul antifosfolipidic poate duce la pierderea sarcinii si poate predispune la preeclampsie, a observat Taylor.Potrivit dr. Jennifer Wu, medic ginecolog la Spitalul Lenox Hill din New York, aspirina imbunatateste fluxul de sange peste placenta, ceea ce ajuta la reducerea avorturilor.

Deoarece preeclampsia este o tulburare a fluxului sanguin placentar si sindromul antifosfolipidic este o tulburare de coagulare, un diluant de sange, cum ar fi aspirina, poate ajuta, de asemenea, in aceste conditii, a spus Wu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre